Майдан очима командира Самооборони

Андрій Парубій

Однієї ночі, коли ми з Єврокомісаром Фюле прогулювались Майданом, біля однієї з бочок зав’язалась жвава дискусія про геополітику. Через 5 хвилин співрозмовники невимушено перейшли на англійську. В шоломах, з щитами і палицями стоять на Майдані науковці, письменники, успішні підприємці, студенти престижних вузів – освічені інтелігентні люди. Вони залишили свої офіси, наукові роботи, свій бізнес, свої костюми і вечірні плаття вдома. І зараз більше подібні на вікінгів або середньовічних лицарів Бо знають: тут, на Майдані зараз вирішується доля України.
Отакий в нас Майдан. Отака в нас революція…

3:00 ранку.
Обхід барикад тепер займає набагато більше часу, ніж раніше. Територія Майдану суттєво розширилась. Але найбільше мене розчулює Український Дім.
Адже під час Помаранчевої революції 2004 року я був комендантом Українського Дому. Зараз тут усе нагадує той час. Концерт в холі Українського Дому, безкоштовний гарячий чай і канапки в буфеті. Я радий, що Український Дім став частиною Майдану.
А в урядовому кварталі ВВ-шники гріються біля біля бочок з вогнем. Перейняли досвід…
Отакий в нас Майдан. Отака в нас революція…

Роман Сеник був прапороносцем Бойківської Сотні Самооборони Майдану.
Раніше він служив прапороносцем в миротворчому контингенті ООН в Югославії.
В 1989 році він перший підняв синьо-жовтий прапор у своєму селі.
Через все життя він йшов з українським прапором.
Вранці 22 січня, коли Майдан відбивав чергову атаку Беркута, він був на передовій з блакитно-жовтим прапором в руці. Куля прошила руку, в якій він тримав прапор. Вбивця цілився в прапор. Роман не випустив його з рук, навіть коли пораненого в комі привезли в лікарню.
25 січня Романа не стало.
Побратими з Бойківської Сотні змонтували фільм про життєвий шлях Романа Сеника.
Вічная пам’ять.
Герої не вмирають!

Щойно повернувся з барикад на Грушевського. Там неспокійно. Якщо влада думає, що затягуючи час і невиконуючи вимог Майдану вони зможуть зняти напругу – вони глибоко помиляються. Кожен день затягування часу призводить до зростання напруги і провокує Майдан.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа