Лиманові Сасик повернуть природне сполучення з Чорним морем

Лиман Сасик здебільшого називають озером. Його площа близько 210 квадратних кілометрів, але від моря він відокремлений 15-кілометровою дамбою, по якій прокладено бетоновану дорогу. До 2000 року солоною водою з лиману, перетвореного на озеро, поливали сусідні поля. Однак незважаючи на те, що Сасик поповнили водою з Дунаю, солоність його не зменшилася. В результаті багатющі чорноземи безповоротно втрачені, а сам лиман став зоною екологічного лиха.

Ще п’ять років тому Одеська облрада створила комісію, яка мала вирішити питання про доцільність ліквідації дамби на Сасику. Однак за весь цей час видимих просувань у розв’язанні проблеми не було. Тим часом усі дослідження показали, що оптимальним шляхом розвитку водойми буде перетворення її на лиман.

Цю ідею підтримали й депутати облради на своїй сесії, що відбулася наприкінці жовтня 2015 року. Необхідність з’єднати озеро з морем ні в кого не викликала сумнівів, сперечалися лише про те, яким чином це зробити – знищити побудовану в радянські часи дамбу чи знайти менш руйнівний варіант. Врешті-решт, компромісне рішення вдалося знайти. Робоча група з вивчення проблем озера Сасик, яку очолює голова облради Михайло Шмушкович, запропонувала вже на черговій сесії розглянути її проект «Про відновлення екосистеми морського лиману Сасик і реабілітації прилеглих територій». Проект каналу Сасик – Чорне море доручено розробити Одеській ОДА до 31 грудня 2015-го року і внести необхідні зміни в обласний бюджет. На реалізацію проекту планується залучити кошти із природоохоронного фонду.

«Сподіваємося, що депутати облради підтримають багаторічні й послідовні ініціативи вчені і екологів у возз’єднанні лиману Сасик з його материнським організмом – Чорним морем, що стане основою для вирішення цілої серії екологічних, економічних і соціальних проблем і відкриє реальні перспективи для рекреаційного розвитку цього унікального краю Причорномор’я», – прокоментував проект рішення член робочої групи, доктор біологічних наук Іван Русєв.

Тож вірогідно, що вже наступного року акваторія Чорного моря зросте більш як на двісті квадратних кілометрів за рахунок приєднання до нього лиману Сасик.

Сергій Горицвіт

На світлині: лиман Сасик.

untitled2

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа