«Луганське земляцтво» запропонувало розширити співпрацю з окупованими територіями, а Президент їх не почув

Про це на своїй сторінці в facebook написав Голова Міжнародної громадської організації «Луганське земляцтво» та Асоціації «Східне партнерство» Вадим Горан. Очевидно, що не почув Президент зверненя луганців тому, що написано воно двозначно, і в умовах інформаційної війни ним легко можуть скористатися окупанти або їх представники в українській політиці. Приміром, “сприяти співробітництву жителів підконтрольних територій Луганської і Донецької областей з жителями окупованих територій, стимулювати особисті, професійні, культурні зв’язки” – можна розцінити як пропозицію постачати окупантам будівельні матеріали для полегшення побудови оборонних споруд. Яким чином здійснювати ці зв’язки, якщо не так давно в зоні окупації посадили на підвал представника місії ООН, це теж питання. І чи зможе громадська дипломатія переконати окупанта, що згідно з Мінськими угодами потрібно передати Україні контроль над кордоном – це теж питання. Очевидно, приблизно такими були причини ігнорування Президентом листа луганських ГО. Врешті, далі читайте в оригіналі:

У повідомленні сказано, що вже пройшло більше місяця, як МГО «Луганське земляцтво» і Асоціація «Східне партнерство» звернулася до Президента Петра Порошенка з проханням розглянути можливість залучення громадських організацій до переговорного процесу щодо мирного врегулювання військового конфлікту на сході України.

«На мій превеликий жаль лист, під яким підписалися понад двісті громадян (переселенців, громадських активістів, волонтерів), залишилося без відповіді», – написав Вадим Горан.

За його словами, у зверненні були озвучені прості і зрозумілі пропозиції – залучення до участі в Мінських переговорах, як можна більш широкого кола громадськості, що, однозначно, буде сприяти їх ефективному проведенню і якнайшвидшому завершенню.

«З самого початку створення нашої асоціації, ми розробили і реалізуємо програму, яку назвали «Народна дипломатія», – написав Голова Земляцтва та Асоціації.

Її мета – відновлення мирного життя в зоні конфлікту, сприяти співробітництву жителів підконтрольних територій Луганської і Донецької областей з жителями окупованих територій, стимулювати особисті, професійні, культурні зв’язкі etc.

«Адже по-справжньому людей об’єднують не гасла, а спільне життя, робота, дозвілля. Не маю жодного сумніву – тільки ми самі, своїми власними силами зможемо подолати жахи війни і повернути такий довгоочікуваний всіма мир», – стверджує Вадим Горан.

«Згідно з Конституцією, в нашій країні саме Президент керує дипломатією. Але вже два роки, цілих два роки (!!!) у нас замість дипломатів врегулюванням конфлікту на сході займаються гради і гаубиці. Результат – тисячі загиблих, зруйнована економіка і, як наслідок, розколота на осколки країна », – написав громадський діяч.

Він глибоко переконаний, що тільки завдяки народній дипломатії можливо почати хоч якийсь діалог. Адже регламентована мова дипломатів не дозволяє говорити більше, ніж треба, а народна дипломатія говорить без всіляких перешкод, щиро – брат з братом, товариш з товаришем.

«Мир – це не угода лідерів ворогуючих сторін. Мир – це об’єднання зусиль усіх, без винятку, громадян. Тому ми виступаємо за те, щоб конфлікт на Донбасі було вирішено виключно мирним способом », – підкреслив Вадим Горан.

«У мене особисто немає сумніву, що справжні патріоти України обов’язково знайдуть спільну мову і завдяки їхнім спільним зусиллям, мир в нашій країні буде відновлено найближчим часом», – продовжив Вадим Горан.

Він сподівається, що Президент розуміє просту істину – подолання економічної і соціальної кризи в Україні не можливо без розв’язання конфлікту на сході, а відсутність його реакції на лист мешканців Донбасу, громадський діяч вважає простою халатністю адміністрації.

Прес-служба МГО «Луганське земляцтво»

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа