Лідери Меджлісу відвідали Туреччину

16-17 грудня  народні депутати, лідери кримських татар Мустафа Джемілєв та Рефат Чубаров відвідали з візитом Туреччину.

Про підсумки поїздки Мустафа Джемілєв розповів у коментарях  агентству “QHA”.

Під час зустрічі з Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом і Прем’єр-міністром Туреччини Ахмедом Давутоглу  Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв розповів про те, що  незабаром буде створений військовий підрозділ в Херсонській області, на кордоні з Кримом.

«На кордоні Криму ми хочемо створити військовий підрозділ, який буде входити до складу ЗСУ та підпорядковуватиметься Міністерству оборони України. Але можливості України обмежені. Є запитання з облаштуванням місця перебування, обмундируванням, озброєнням, харчуванням військових і т.д., не вистачає можливостей для отримання військового досвіду і освіти, медичних послуг. На порядку денному – всі ці витрати», – розповів Джемілєв.

735046_1120281647983848_2738536140887173980_n-e1450439568672

Щодо цивільної блокади Криму, лідер кримських татар сказав, що обговорював це питання на зустрічі з Міністром закордонних справ Туреччини Мевлюд Чавушоглу.

«Ми говорили про блокаду. Розповіли про причини і нинішньої ситуації. Туреччина може з легкістю вирішити проблеми кримських татар. Багато з кримських татар вимушено залишили свою батьківщину. Наші мігранти розкидані по всій Україні. Їдуть, зокрема, в західні регіони України, тому що там вищий рівень патріотизму, більше націоналістично налаштованих людей, і вони розуміють кримських татар. Ми хотіли б, щоб наші люди, які виїхали з півострова, залишалися в регіонах, близьких до Криму, наприклад, у Херсоні», – сказав Джемілєв.

Крім того, він розповів, що передав турецькій стороні думку президента України Петра Порошенка про те, що якщо між Україною і Туреччиною буде створена зона вільної торгівлі, то в Україні турецькі підприємці зможуть знайти можливості втрачених ринків в Росії, і така співпраця буде вигідна для всіх сторін.

 

Мустафа Джемілєв також зазначив, що на зустрічі  обговорювали питання навчання кримськотатарських студентів у різних країнах.

«Жодна цивілізована країна світу не визнає кримські дипломи, це одна з основних причин, через які студенти залишають Крим. Також, вони не хочуть навчатися за російськими програмами. Україна виділяє квоти на українські державні університети, але цього недостатньо. Днями ми говорили про ці питання в Києві, на зустрічі з дипломатами. Ми б хотіли відправляти наших дітей на навчання не тільки до Туреччини, але і в інші країни», – сказав Джемілєв.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа