Леся Українка приїде в Друскінінкай

Леся Українка для Друскінінкаю

Серпень 2018-го – місяць 105-х роковин пам’яті геніальної української поетеси Лесі Українки. Ми ненастанно славимо ім’я мисткині та її талант на рідній землі й за кордоном.

Цій благородній справі щиро служать і автори та виконавці винятково благодійного проекту з увічнення меморіальними дошками пам’яті великої доньки України на Батьківщині й поза межами нашої держави – заслужений працівник культури України, голова обласного відділення Міжнародної організації «Жіноча громада» Валентина Шемчук і член Ради підприємців міста Полтави, знаний меценат Вадим Голобородов. Лесині огні– назва десятирічної громадської ініціативи Полтавського відділення Міжнародного жіночого об’єднання та художника-гравера Вадима Голобородова, на впровадження якої створена галерея портретів Лесі Українки на камені.

Сьогодні полтавські доброчинці працюють над втіленням ідеї відкриття меморіальної дошки Лесі Українці в Литві на ознаку перебування поетки в Друскінінкаї 1885-го. Від задуму до його здійснення іноді йде не один рік. 2017-го пам’ятна дошка великій доньці України роботи Вадима Голобородова презентована в литовському столичному політехнічному виші «Вільнюська колегія». Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс висловив вдячність за  подану ініціативу пошанування пам’яті Лесі Українки меморіальною дошкою в Друскінінкаї. До Міжнародного проекту полтавців «Карбована Лесіана» приєднався видатний український письменник Григорій Гусейнов. Нині встановлена історична будівля – приміщення клініки, яку відвідувала Леся Українка в Друскениках.

9 серпня 2013-го зусиллями полтавських доброчинців Валентини Шемчук і Вадима Голобородова, Міжнародної асоціації україністів, а також очолюваного Рамазі Заркуа Полтавського територіального грузинського братства «Георгія» й Асоціації українців у Грузії «Рушник» за підтримки Посольства України в Грузії, Державного фольклорного центру Грузії й мерії Тбілісі в центрі столиці Грузії, на чиїй землі Леся Українка відійшла у вічність, до 100-х роковин її пам’яті відкрита меморіальна дошка на будинку на розі вулиць Лесі Українки й Тараса Шевченка, за адресою вулиця Лесі Українки 12/18.

30 серпня 2010-го завдяки старанням лауреатів премії імені Панаса Мирного Валентини Шемчук і Вадима Голобородова, а також Центральної спілки українців у Німеччині та її голови Людмили Млош за сприяння Посольства України в Берліні в центрі німецької столиці відкрита меморіальна дошка до 140-ліття від дня народження Лесі Українки на будинку колишньої приватної клініки професора-хірурга Ернста фон Бергманна, за дресою: Берлін-Мітте, вулиця Йоганнісштрассе, 11, де мисткиня протягом дев’яти місяців 1899-го жила й працювала.

Майбутнім відкриттям меморіальної дошки Лесі Українці в литовському Друскінінкаї полтавські доброчинці Валентина Шемчук і Вадим Голобородов продовжують справу гідного пошанування імені й спадщини Лесі Українки в світі.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа