Лекція Філіпа Сендса до 80-х роковин Голокосту, музей війни

panorama

30 вересня 2021, 11:00

Київ, вул. Лаврська, 27

Головна експозиція Музею

Злочин і кара. Голокост і формування сучасної системи міжнародного правосуддя.

Лекція Філіпа Сендса

До 80-х роковин трагедії Бабиного Яру в Музеї 30 вересня об 11:00 відбудеться лекція професора права Філіпа Сендса (Велика Британія) – юриста-міжнародника, директора Центру міжнародних судів і трибуналів, дослідника Голокосту.

Філіп Сендс був учасником розглядів цілої низки справ Міжнародного суду ООН та Європейського суду з прав людини, зокрема щодо тяжких порушень міжнародного гуманітарного права в колишній Югославії, Іраку, Руанді та інших країнах.

Подією, яка стала каталізатором переосмислення природи геноцидів та проблеми відповідальності за скоєні злочини, став Голокост – знищення 6 млн євреїв нацистським режимом.

Під час лекції професор Сендс розповість про притягнення до відповідальності організаторів та виконавців Голокосту, зокрема історичне значення Нюрнберзького трибуналу. Саме на цьому процесі всесвітньо відомі юристи, випускники Львівського університету Рафаель Лемкін та Герш Лаутерпахт розробили поняття «геноцид» і «злочини проти людяності», які є фундаментальними в сучасній системі міжнародного правосуддя.

Історія Голокосту позначилася й на родині пана Філіпа. Його дідусь Леон Бухгольц пережив найстрашніший етап гонінь у Парижі. Вивчення власної сімейної історії вилилось у написання книжки «Східно-Західна вулиця. Повернення до Львова» (2016 р.). Долі її героїв поєднані довоєнною та воєнною історією Львова, а також трагедією Голокосту, яка наклала відбиток на цілі покоління.

Також відбудеться презентація унікальних артефактів, які належали Леонові Бухгольцу й були передані Філіпом Сендсом до Музею. Це нашивки із зіркою Давида, які євреї змушені були носити для маркування, – один із атрибутів нацистського геноциду.

Дотримання правил карантину є обов’язковим.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа