Лекція про відродження традиції козацьких хрестів на військових похованнях в Музеї Майдану

14 червня в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану відбудеться просвітницька подія із циклу лекторіїв про українські традиції пам’яті та вшанування, яку проведе Роман Маленков. Дослідник, географ, краєзнавець та засновник “Україна Інкогніта” розповість про “Стародавні цвинтарі України та відродження традиції козацьких хрестів на військових похованнях”.
Від козацьких часів і до сьогодення в Україні існує традиція встановлення хрестів особливої форми на похованнях воїнів, загиблих за Україну, відомих під загальною назвою “козацький хрест”.
“Козацький хрест” став символом пам’ятування не тільки про козаків, але й про всіх вояків, загиблих за незалежність України в різні часи.
Саме вони, у радянський період, стали забороненим символом нашої мілітарної ідентичності. Їх нищили і будували із них фундаменти та дороги, стираючи тим самим нашу пам’ять. Але попри все – багато з них збереглися. Це неймовірна українська культурна та мілітарна спадщина, яку необхідно оберігати та використовувати для формування сучасних традицій пам’ятування.
Нині козацький хрест є емблемою багатьох структур сектору безпеки й оборони, його форма є елементом державної нагородної системи та міської геральдики України.
Під час заходу ви дізнаєтеся про історичні та культурні аспекти цих пам’яток, їхні архітектурні та регіональні особливості, символіку козацьких хрестів, а також значення у формуванні української мілітарної ідентичності.
Особлива увага буде приділена питанням збереження та відновлення традиції козацьких хрестів, що є важливою для вшанування пам’яті загиблих захисників та захисниць України. Відновлення цієї традиції допоможе не лише зберегти історичну спадщину, але й передати її наступним поколінням.
Захід відбудеться у п’ятницю, 14 червня о 18:00 в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану, за адресою: Київ, майдан Незалежності 18\2, ІІ – й поверх Будинку профспілок.
Вхід на лекторій вільний, лише потрібна попередня реєстрація.
Онлайн-трансляцію заходу можна буде переглянути:
▪️ на фейсбук-сторінках Інформаційно-виставкового центру Музею Майдану та Національного військового меморіального кладовища
▪️ на ютуб-каналі Музею Майдану
Організатори: Міністерство у справах ветеранів України, Національне військове меморіальне кладовище та Національний музей Революції Гідності.
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа