Львівська обласна рада оскаржуватиме у Вищому адміністративному суді ухвалення мовного закону

2 серпня на позачерговій сесії Львівської обласної ради депутати ухвалили рішення «Про суспільно-політичну ситуацію». За це рішення проголосувало 90 депутатів.

Зокрема, депутати прийняли звернення до Українського народу з приводу підписання Головою Верховної Ради України В. Литвином антиукраїнського Закону “Про засади державної мовної політики”.

Депутати доручили голові обласної ради Олегові Панькевичу звернутися від Львівської обласної ради до Вищого адміністративного суду України з позовом до Верховної Ради України про визнання дій Верховної Ради України щодо підготовки і прийняття нею Закону України “Про засади державної мовної політики” протиправними і вчиненими з порушенням Конституції України та Закону України “Про Регламент Верховної Ради України”.

Також обласна рада звернеться до Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України із заявою про наявність в діях Верховної Ради України та її посадових осіб при підготовці та прийнятті Закону України “Про засади державної мовної політики” ознак злочину, передбаченого частиною 3 статті 161 Кримінального кодексу України, що кваліфікується, як “умисні дії, вчинені організованою групою осіб і спрямовані на розпалювання національної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності, а також пряме чи непряме обмеження прав громадян за мовними ознаками”.

У випадку підписання Президентом України Закону України “Про засади державної мовної політики” та набуття цим Законом чинності невідкладно звернутися в установленому порядку до Конституційного суду України про визнання неконституційним Закону України “Про засади державної мовної політики”.

Депутати також звертаються до Верховної Ради з вимогою відновити графу «національність» у паспорті та свідоцтві про народження громадян України.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа