Київський апеляційний суд вирішив, що люстрація «жодним чином не стосується прав, свобод чи інтересів» громадянського суспільства

Київський апеляційний адміністративний суд відмовив у відкритті провадження за позовом Громадського люстраційного комітету на постанову суду стосовно заборони звільняти за люстрацією першого заступника прокурора м.Києва Олега Валендюка. Відповідне рішення було винесено 15 січня 2016 року (http://reyestr.court.gov.ua/Review/55006444).

Свою відмову суд мотивував тим, що постанова суду, якою надано Валендюку індульгенцію від люстрації, «жодним чином не стосується прав, свобод чи інтересів Апелянта, не породжує для останнього жодних додаткових обов’язків, оскільки покликана вирішити спір між двома суб’єктами публічно-правових відносин».

«У цій відмові — вся ганебна суть клептократичної влади в Україні. Держава існує окремо, а суспільство — окремо. Якщо державні органи створюються суспільством для обслуговування своїх інтересів за певними правилами, то як порушення цих правил може не стосуватись інтересів суспільства?», – зазначає Голова Ради ГО «Громадський люстраційний комітет» Олександра Дрік.

Раніше суд так само відмовив у відкритті провадження за позовом Міністерства юстиції у квітні 2015 року. Мінюстом було подано касаційну скаргу, проте 18 листопада суд виніс рішення про залишення касаційної скарги без задоволення.

Варто нагадати, що 2014 році суд надав Валендюку, який є суб’єктом Закону «Про очищення влади», індульгенцію від люстрації. Зокрема, 17 жовтня 2014 року, прокурор подав позов до Окружного адміністративного суду м.Києва про визнання протиправними дій Генпрокуратури та вимогою утриматися від його звільнення. Через три дні суд виніс ухвалу, згідно якої ГПУ заборонялось вчиняти дії по звільненню Валендюка з посади.

А вже 28 листопада 2014 року Окружний адмінсуд м. Києва визнав протиправними дії Генпрокуратури та зобов’язав утриматись від звільнення Валенюка. При цьому ГПУ не оскаржувала це рішення – апеляцію відомство не подавало.

Довідково: з 25 лютого 2010 по 22 лютого 2014 Валендюк обіймав посаду заступника начальника Головного управління представництва в суді, захисту інтересів громадян та держави при виконанні судових рішень Генеральної прокуратури України.

З повагою,

команда Громадського люстраційного комітету
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа