Кияни рятують озеро Вирлиця від забудови

19 травня 2021 р. о 18:00 біля метро Вирлиця (Дарницький р-н) відбудеться

Акція «захистимо Вирлицю!»

Жителі об’єднуються, щоб зупинити екологічний злочин і не допустити будівництва торгово-розважального комплексу площею понад 90 тис. м2 на місці озера Вирлиця (вздовж проспекту Миколи Бажана). Збереження цієї зеленої зони є вкрай важливим з огляду на високі показники рівня забруднення повітря, транспортний колапс та надзвичайно щільну забудову в Дарницькому районі Києва.

Мешканці Дарницького району вже кілька місяців ведуть боротьбу із забудовником – ТОВ «Мрія-Інвест» – і бюрократією.

Згідно з висновком з оцінки впливу на довкілля ТОВ «Мрія-Інвест» забороняється здійснювати будь-які підготовчі та будівельні роботи без визначення такої діяльності допустимою за результатами додаткової процедури оцінки впливу на довкілля (далі – ОВД).

Попри негативний висновок з ОВД, 8 квітня 2021 року, під час «сезону тиші», на ділянці почалися активні підготовчі роботи. Знищується сформований природний комплекс, гинуть численні представники флори та фауни, деякі з них занесені до Червоної Книги України та Червоної Книги МСОП. Значного удару зазнали й нерестилища риби, адже забудовник продовжує засипати мілководні частини озера, щоб наростити площу майбутнього будівництва, нехтуючи тим, що прибережні захисні смуги є природоохоронною територією з режимом обмеженої господарської діяльності!

Роботи здійснюються без належно оформлених дозвільних документів, на території немає паспорта об’єкта. Також варто зазначити, що підприємство здійснює підготовчі роботи на земельній ділянці, яка призначена лише для благоустрою, а громадяни втратили право на безперешкодний та безоплатний доступ до берега озера.

Наразі зареєстровано проєкт створення заказника на 98 га території озера Вирлиця. Але до нього не входять ділянки, віддані під забудову. Тобто вся прибережно-захисна смуга і частина води лишаються в оренді.

Наразі Дарницьким управлінням поліції ГУ НП у м. Києві відкрито кримінальне провадження (номер 12021100020001156) за статтею 197-1 Ч. 2 КК України «Самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво».

Крім того, ТОВ «Мрія-Інвест» нанесла непоправні збитки природному комплексу, засипавши частину озера та берегової лінії піском, що є злочином відповідно до ст. 242 ККУ «Порушення правил охорони вод», і, відповідно до будгенплану, поданому у звіті з ОВД, планує засипати ще частину уздовж північного берега – найважливішу для життя екосистеми і найціннішу з природоохоронного погляду.

Підприємство також порушує норми водного законодавства. Відповідно до статті 88 Водного кодексу України, з метою охорони поверхневих водних об’єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності вздовж річок, морів і навколо озер, водосховищ та інших водойм в межах водоохоронних зон виділяються земельні ділянки під прибережні захисні смуги. Згідно з вимогами п. 4 ст. 89 Водного кодексу України, у прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах забороняється будівництво будь-яких споруд (крім певних виключень).

Уже більш ніж місяць громада намагається захистити озеро. Місцеві жителі подали звернення в Державну екологічну інспекцію Столичного округу, Департамент з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва, Департамент міського благоустрою Київської міської державної адміністрації, численні звернення в Дарницьке управління поліції, до депутатів Київської міської ради та Верховної Ради України. Однак підготовчі роботи, включно із засипанням озера, тривають, щодня наближаючи нас до некомфортного, нездорового і неєвропейського майбутнього нашого міста.

Ми не збираємося здаватися і тому виходимо на акцію 19 травня о 18:00 біля метро Вирлиця. Та щоб продовжувати боротьбу, ми потребуємо вашої інформаційної підтримки!

Було:

vyrl1

Зараз:

vyrl2

Планують забудувати:

vyrl3

Довідка:

Озеро Вирлиця – озеро природного походження, яке через видобуток піску для будівництва масивів у 1980-х роках збільшилося до нинішніх розмірів (близько 100 га). Озеро Вирлиця лежить на перетині шляхів міграції птахів і, згідно з результатами досліджень відомого українського біолога Івана Парнікози, має всі підстави для отримання статусу заказника. Відповідно до офіційного екологічного паспорта об’єкта, в озері зустрічаються червонокнижні види риб. Це озеро має чи не найбагатшу флору водно-болотяної рослинності з усіх київських водойм. У зв’язку з прогресуючою трансформацією річкових долин, біотопи натуральних евтрофічних озер та староріч взяті під охорону Оселищної директиви ЄС – код угруповання 3150. Низка водних угруповань також охороняються Додатком 1 до Резолюції №4 Бернської конвенції.

У 1994 році Київрада внесла озеро до переліку цінних природних територій та зарезервувала його до заповідання. Чинна редакція «Програми розвитку зеленої зони м. Києва до 2010 року та концепції формування зелених насаджень в центральній частині міста», затверджена рішенням Київської міської ради від 19.07.2005 № 806/3381, передбачає створення на місці 36,4 га прибережної смуги північного берега оз. Вирлиця (уздовж проспекту М. Бажана) парку відпочинку.

Проте у тому ж 2005-му році, всупереч Генплану Києва та своїм попереднім рішенням, Київрада вирішила позбавити частину озера статусу зелених насаджень та дозволила орендувати її для будівництва торгово-розважального центру. Орендарем кількох земельних ділянок навколо озера виступила компанія «Мрія-Інвест». По суті в оренду віддали всю прибережно-захисну смугу (з північного та східного боку) та частину озера, кілька гектарів якої у 2012-2013 рр. засипали піском (відео: https://bit.ly/3o25Y4f). Тоді, однак, будівництво так і не почалося.

До 2016 р. були судові справи щодо законності вилучення цих територій з категорії зелених насаджень та законності передання в оренду, однак забудовник виграв. Також місто неодноразово судилося із забудовником щодо несплати пайових внесків. Починаючи з 2005 р., кілька разів змінювалися директори ТОВ «Мрія-інвест» та інвестори проєкту забудови.

Активні дії знову почалися на початку 2021 р.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа