Кияни побачать на Майдані виставку «Жіночі історії Другої світової»

Жіночі історії Другої світової 1

Медсестра-рятівниця, воїн, підпільниця, командирка, військовополонена, остарбайтерка, свідок Голокосту, дружина, мати. Інститут національної пам’яті представляє виставку «Війна не робить винятків. Жіночі історії Другої світової».

Відкриття:

8 травня, 15.00

Укрінформ (вул. Б. Хмельницького 8/16)

Учасники:

Міністр культури України Євген Нищук

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович

Директор Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» Олександр Харченко

«Війна не робить винятків. Жіночі історії Другої світової» – це інформаційно-просвітницький проект Українського інституту національної пам’яті, Національного музею історії України у Другій світовій війні та Української асоціації дослідників жіночої історії,  який розкриває правду про роль жінки у буремні воєнні часи – про тих, хто боровся, чекав, опікувався родиною. Серія плакатів розповідає про жіночі долі без гіркого присмаку радянської пропаганди.

Як відомо, цьогорічні загальнонаціональні вшанування 71-ої річниці завершення Другої світової війни в Європі особливо присвячені історіям українок під час війни. Інститут національної пам’яті обрав 12 жінок, серед яких ті, хто воювали в підпіллі ОУН, в лавах УПА, в Червоній армії та навіть в Канадському жіночому армійському корпусі.

«Роль жінки під час війни тривалий час, особливо в радянських реаліях, лишалася на узбіччі офіційних репрезентацій подій та традицій вшанування. Коли ж подібні сюжети й виринали, то звучали в унісон із загальнодержавним каноном подання історії “Великої Вітчизняної війни” і лише як доповнення до “героїчного пориву радянського народу” в боротьбі з ворогом», – розповідає співавторка проекту, дослідниця Вікторія Яременко з Українського інституту національної пам’яті.

Концепція проекту базується на принципі «не святкуємо, а вшановуємо», оскільки війна — це катастрофа, трагедія, мільйони загиблих, скалічені тіла і душі. Розуміння цього допомагає уникати майбутніх конфліктів, натомість героїзація і романтизація війни призводить до ескалації нових. У рамках цієї кампанії у школах відбудуться тематичні уроки з акцентом на долях жінок на війні, а у краєзнавчих та історичних музеях тематичні екскурсії.

Автори проекту пояснюють: «І навіть зараз питання ролі та місця жіноцтва у Другій світовій війні недостатньо вивчене істориками і переосмислене суспільством. Жіночі біографії, які ми відібрали для нашого проекту, розкривають різні іпостасі та характери. Наш проект про те, як жінки пройшли крізь війну, і як війна пройшла крізь них».

Нагадуємо, що з 7 травня розпочинається експозиція виставки «Українська Друга світова», підготовленої працівниками Українського інституту національної пам’яті, в міжнародному аеропорті «Бориспіль» та на Майдані Незалежності в Києві. Детальна програма заходів до Дня пам’яті та примирення і 71-ї річниці перемоги над нацизмом. Інформаційні матеріали за посиланням. Візуальні та відеоматеріали тут.

Прес-служба Українського інституту національної пам’яті

Жіночі історії Другої світової 2

Жіночі історії Другої світової 3

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа