Курсанти-нахімовці, що співали гімн України в окупованому Криму, стали офіцерами ВМС

У Національному університеті «Одеська морська академія» 3 березня 32 курсанти факультету ВМС стали лейтенантами. Під час урочистості випускникам вручили погони, дипломи і кортики. Були серед них і колишні курсанти Севастопольської Академії ВМС ім. Нахімова.

Для них особливо пам’ятний день 21 березня 2014 року, коли Путін підписав указ про приєднання Криму до Росії. А в училищі того дня під час урочистості з нагоди заміни українського прапора на російський, близько двадцяти нахімовців вийшли зі строю і стали співати гімн України. Їх намагалися «заглушити» з допомогою оркестру. Однак курсанти доспівали український гімн до кінця, після чого віддали честь і повернулися в приміщення училища.

1 Нахімовці співають гімн України в окупованому Криму

А 4 квітня 2014 року разом з військовослужбовцями, що залишилися вірними присязі Україні, 103 курсанта-нахімовця вийшли з території анексованого РФ Криму і передислокувалися в Одесу. Тут вони продовжили навчання у морській академії, де для них був створений факультет військово-морських сил.

Випускників поздоровили представники командування ВМС України, університету, ветеранських і волонтерських організацій, духовенство, рідні й друзі. «Як голова Державної екзаменаційної комісії, можу засвідчити, що практично 100% сьогоднішніх випускників здали екзамени на оцінки «відмінно» і «добре», – повідомив журналістам виконуючий обов’язки начальника штабу ВМС ЗС України контр-адмірал Дмитро Таран. – Це патріоти України, військовослужбовці, які залишилися вірними присязі. Всі вони будуть проходити службу на первинних офіцерських посадах на кораблях і у військових частинах».

У переддень випуску факультет ВМС започаткував нову традицію – курсанти провели останню вечірню перевірку на Алеї слави біля пам’ятника Невідомому матросу. Там вони хвилиною мовчання і покладанням квітів до підніжжя обеліску вшанували пам’ять військових моряків.

2 Саакашвілі вручає нагороди курсантам-патріотам

Побував у морській академії на урочистості з нагоди випуску нового загону морських офіцерів і голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі. Він особисто вручив нагороди курсантам, які відмовилися приймати присягу в окупованому Росією Криму. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook. «Нагороджували курсантів військово-морського факультету Одеської національної морської академії. Це саме ті курсанти, які відмовились приймати присягу ворогу в Криму, не словом, а ділом довели свою любов до батьківщини. Багатьом політикам є чому у них повчитися», – відзначив Саакашвілі. Він також переконаний, що скоро ці воїни зможуть повернутися додому в Крим з гордо піднятою головою. «Сподіваюся, що вони зможуть передати частинку своєї доблесті й мужності молодому поколінню курсантів-одеситів», – додав губернатор Одещини.

Відео: https://www.youtube.com/watch?v=b1n59r5Yi1M

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа