Кремль утримує 118 українських заручників

Перший заступник голови ВР, представник України у гуманітарній підгрупі у Тристорьонній контактній групі у Мінську  Ірина Геращенко назвала останню цифру українських заручників:

Ключові питання в Мінську сьогодні- безпека і кордон. Украінська сторона наголошує, що без закриття кордону, без відновлення контролю над кордоном ми не зможемо вирішити інші питання. Адже через 400 км дірки в кордоні росіяни продовжують щодня поставляти зброю, техніку, гроші, набої ” ополчєнцам”, також перекидають своїх військових, які час від часу губляться в донецьких степах. А ще відверто мародерствують, вивозять обладнання з українських підприємств і шахт.
Ми ще і ще раз наголосили на погіршенні безпекової ситуаціі: щодня на Донбасі гинуть цивільні і військові, іх вбивають з російськоі зброі.
При цьому РФ , в т ч вустами своїх представників у Мінську, продовжує видавати бажане за дійсне і відверто брехати, що , мовляв, РФ не є стороною конфлікту, що, начебто, іі військових і найманців немає в Украіні.
Під час роботи гуманітарної групи я поставила російській стороні запитання, чи не хочуть вони поцікавитися своїми військовими, що іх днями затримали ВСУ. І які сьогодні дають свідчення про ведення бойових дій на Донбасі. У відповідь почула, що російських військових на Донбасі немає і представники РФ взагалі не знають, про кого йдеться… Що ж , не вперше російські офіцери і чиновники відмовляються від своїх солдат, що іх посилали вбивати украінців. Це ми вже проходили з Єрофєєвим- Александровим, яких також називали в Мінські і росіяни, і іх маріонетки ” доблєсними опллчєнцами”… Поки що російська сторона не висловила жодноі підтримки і інтересу до затриманих своїх солдатів- і треба, щоб це знали іх колеги і родичі, знали, наскільки ” цінні” вони своїй ” великой стране”…
Щодо питання заручників, то поки що ми не отримали жодноі відповіді від ОРДО на нашу пропозицію передати ім 8 затриманих під Широкіно диверсантів, аби звільнити наших важкохворих військових, ані на пропозицію передати ОРДО 50 людей, аби звільнити 25 украінців. Не отримали і відповіді на конкретну пропозицію по звільненню Володимира Жемчугова від ОРЛО. До речі , навіть несентиментальних представників ОБСЄ вразила ” гуманітарна позиція” ОРДЛО, які заявили, що на неконтрольованих територіях немає поранених і хворих, о всіх вилікували, а В. Жемчугов ( без очей, без кінцівок) – не хворий, а просто інвалід, буває…..
Також ОРДЛО відмовилися від украінськоі ініціативи проведення дня сім’ї, коли б родичі людей, що іх утримують в тюрмах по обидві сторони лінії зіткнення, могли б відвідати своїх близьких. Назвали це піаром і сказали, що всі родичі заручників і так можуть приїжджати і провідувати хлопців. Правда, так і не надали інформацію, де іх утримують.
Мож бачення: нормандська четвірка має присвятити заручникам особливу увагу і таки дотиснути РФ і бойовиків, аби всіх звільнити. Бо з ОРДЛОвськими ” гуманітаріями” , яких цікавить виключно амністія, питання затягується на невизначений час. А нас це не влаштовує , ми вимагаємо звільнити наших хлопців зараз. Ми боремося за звільнення всіх 108 заручників на окупованих територіях ( це остання уточнена цифра від СБУ) і 10 в російських тюрмах, серед яких – Олег Сенцов і всі його колеги , що іх тримає мордор.
Також нас надзвичайно хвилює недопуск на окуповані територіі місії СММ ОБСЄ і збільшення фактів агресіі та блокади роботи спостерігачів. Не пускають СММ ОБСЄ, як і інші міжнародні організації, бо ж є що приховувати, в першу чергу російську присутність, для мене це очевидно.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа