Кремль перетворив Україну на полігон використання й утилізації заборонених боєприпасів

Народний депутат України Ірина Фріз прокоментувала заяву МЗС РФ з приводу використання Україною протипіхотних мін, що підлягали знищенню, згідно з Оттавською конвенцією.

« Хочу звернути увагу на продовження дезінформаційної кампанії з боку Росії, з метою дискредитації України в очах світової спільноти та наголосити на відповідальності Росії та МО РФ, що здійснює постачання заборонених вибухових пристроїв зі своїх складів на територію України. Саме Кремль перетворив Україну на полігон використання й утилізації, в тому числі, заборонених мін, боєприпасів, а також випробування новітньої зброї,тощо», – сказала Фріз.

Вона зазначила, що використанняпротипіхотних мін  у великих масштабах здійснюється з боку російських псевдоутворень ЛНР/ДНР, особливо так званих «лепестків» (ПФМ-1).

«Зокрема, про такі факти повідомлялося ще у 2014 році Верховним комісаром ООН з прав людини Наванетхемом Піллеєм. У серпні 2014 року про це також повідомляло українське Міністерство оборони. Крім того, силами АТО у 2014 році, були виявлені зразки протипіхотних мін, що у 2013 році були прийняті на озброєння ЗС РФ, які не підлягають розмінуванню та здатні здійснювати підрив за кількістю людей в зоні ураження. Військовослужбовці сил АТО, протягом 2014-2015 року, внаслідок рейдових операцій та захоплення позицій противника, неодноразово викривали схованки та склади терористів з протипіхотними мінами саме російського походження: ОЗМ-72, МОН-50, МОН-100 та ПФМ-1», – підкреслила Ірина Фріз.

Джерело  – поштова розсилка Верховної Ради

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа