Країни Латинської Америки і Карибського басейну об’єдналися в СЕЛАК

Фото: ria.ru

Створення Спільноти латиноамериканських і карибських держав (СЕЛАК) офіційно проголошено в п’ятницю в столиці Венесуели Каракасі на саміті глав держав і урядів країн регіону.

“Зараз ми закладаємо камінь в основу свободи Латинської Америки та країн Карибського басейну”, – цитує “Кореспондент.нет” Чавеса.

СЕЛАК об’єднає 33 країни регіону, причому, в нього не увійдуть США і Канада. Майже всі лідери держав прибули до Каракаса для участі в саміті. Не змогли приїхати лише президент Перу Ольянта Умала, президент Коста-Ріки Лаура Чінчілья і глава Сальвадора Маурісіо Фунес.

Нова організація, на думку Чавеса,  повинна стати противагою Організації американських держав (ОАД). Загальний ВВП країн, що входять в СЕЛАК, оцінюється експертами приблизно в 5,2 трильйона доларів в 2011 році.

Нагадаємо, 27 листопада Президент Венесуели Уго Чавес запропонував створити резервний фонд країн Південної Америки, щоб остаточно позбавити країни континенту від доларової залежності. Кошти фонду можуть бути номіновані в золоті або в тих конвертованих валютах, які використовуються для реалізації проектів розвитку в цих країнах, але не доларах. Тоді ж Венесуела отримала першу партію золота зі стратегічного резерву країни, що зберігалося в іноземних банках.

Також 1 грудня у щорічній доповіді ООН було відзначено, що кількість людей, що живуть за межею бідності в Латинській Америці, скоротилася до мінімальної позначки за 20 років, – повідомляє УНН

У Латинській Америці знаходиться велика кількість української діаспори. За деякими оцінками лише в Аргентині проживає 100—250 тисяч етнічних українців.

За матеріалами УНН і Кореспондент.нет

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа