Кожен, хто визнає права людини, має визнати Голодомор геноцидом

22 листопада в Українському домі відкрито виставку «Тоталітаризм у Європі: фашизм-нацизм-комунізм», організовану за сприяння Платформи Європейської пам’яті та сумління. Основною темою виставки є Голодомор-геноцид українського народу.

Відкривали захід такі поважні люди як академік Ігор Юхновський, перший президент незалежної України Леонід Кравчук, Голова ОУН (б) Стефан Романів, співголова Громадського комітету з вшанування пам’яті жертв Голодомору Іван Васюник, французький історик Стефан Куртуа, американський дослідник Морган Вільямс, директор Центру Досліджень Визвольного Руху Аліна Шпак.

«Радянська влада знала, що зможе підкорити собі народ тільки коли він буде повністю бідний і заляканий, тому і організувала штучний голод», – каже Ігор Юхновський.

Історик Стефан Куртуа зазначив, що тепер Європа має спільний погляд на минуле і спільну історію.

«Важливо, щоб люди на Заході Європи дізналися про злочини комунізму на Сході, бо зараз у них можливості отримати таку інформацію практично немає».

Дослідник також презентував «Чорну книгу комунізму», вперше перекладену українською мовою. Ця книга є першим комплексним дослідженням про злочини комунізму в цілому світі.

«Коли ми оглядаємо цю виставку, то маємо робити певні висновки. Бо справа визнання Голодомору є справою всього світового товариства. І кожна особа, кожна держава, що визнають верховенство прав людини, зобов’язані визнати Голодомор геноцидом українського народу», – наголосив Голова ОУН(б) Стефан Романів.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа