Конфіскація грошей Януковича: здається, консенсус

Дві фракції, які останнім часом були розділені питанням відставки прем’єра, Народний Фронт і БПП, почали говорити в унісон щодо конфіскації грошей Януковича. Правда, спочатку представник НФ загрозив заблокувати трибуну:

Заступник голови фракції «Народний фронт» у Верховній Раді Юрій Береза в середу, 16 березня, закликав депутатів ухвалити законопроект про спецконфіскації та заявив, що у випадку відсутності підтримки документу в сесійній залі фракція «Народного фронту» блокуватиме трибуну.

«Я закликаю всіх членів коаліції, всіх небайдужих, всіх, хто не голосував за диктаторські закони, – ухвалити  законопроект №4057», – звернувся до парламентаріїв Юрій Береза.

За його словами, ухвалення закону про спецконфіскації, який дозволить спрямувати два мільярди доларів, заарештованих на рахунках Януковича, на переозброєння Збройних Сил, це питання виживання нашої армії, це питання виживання української держави. «Ніхто не принесе мир на нашу землю – тільки ми з сильною армією, з сильним народом зможемо перемогти окупанта», – наголосив представник «Народного фронту».

«Тому звертаюся ще раз до вас, шановні керівники Верховної Ради: прошу вас поставити на голосування законопроект №4057 у четвер. У разі відмови ухвалити цей закон фракція «Народний фронт» гарантує, що цю трибуну буде заблоковано», – підсумував Юрій Береза.

А вже сьогодні представник БПП заявив, що потрібно заарештовувати вкрадені гроші, і нелише ті, що вкрадені Януковичем:

Ситуація в країні вимагає від Парламенту прийняти закон про повернення державі вкрадених коштів. Про це народний депутат фракції Партії «Блок Петра Порошенка» Борис Козир заявив в прямому ефірі телеканалу «Рада».

«Сьогодні всі чесні та принципові депутати мають підтримати в першому читанні проект Закону №4057 – внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей звернення в дохід держави грошових коштів, цінностей та доходів від них до ухвалення вироку суду. Цей закон необхідно підтримати, тому що тільки за останні 4 роки, як правило через прогалини в законодавстві, у держави було вкрадено близько $70 млрд. Частина цих коштів вже заблокована в банках інших держав. Цей закон стосується тільки не задекларованих коштів чиновників, які переховуються від слідства, і не можуть пояснити походження своїх статків», – заявив Борис Козир.

Народний депутат зазначив, що закон спирається на міжнародну практику. «Заарештовані кошти можуть витрачатися державою на вирішення соціальних проблем та допомогу війську. Якщо ж суд винесе виправдувальний вирок, кошти будуть повернуті. Проте, ні в кого не виникає сумнівів, що мільярди доларів, що заарештовані на рахунках українських високопосадовців в іноземних банках, мають кримінальне походження», – сказав народний депутат.

Отримано з поштової розсилки Верховної Ради

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа