Комуністичні архіви – суцільна брехня: польський Інститут Нацпам’яті засвідчив фальшування документів про лідера їх революції

Польський Інститут Національної пам’яті нарешті визнав, що у 80-х роках комуністична служба безпеки сфальшувала документи про співпрацю лідера “Солідарності” Леха Валенси з СБ.

Зі зверненням про початок слідства у тій справі звеннувся до Інституту Національної пам’яті сам Валенса в 2005 році. Спочатку справу три роки розглядав підрозділ прокуратури ІНП в Ґданську, а в 2008 році слідство перебрали у Білостоку. Про те, що “безпека” фабрикувала документи, які мали б компрометувати Валенсу співпрацею з польським відповідникеом КГБ, неодноразово писала “Ґазета Виборча”, яка навіть “розкрутила” на інтерв’ю одного з колишніх працівників СБ, і він розповів технології фальшування. Крім фахової підробки почерку використовувався відповідний папір тощо.Коли Валенсу в 1982 році висунули на Нобелівського лауреата, СБ підкинула ті фальшивки в посольство Норвегії та до Нобелівського Комітету. Однак Валенса отримав Нобелівську премію роком пізніше.

Джерело: trojmiasto.wyborcza.pl

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа