Композицією «Любов» Україна вперше з’явилася на фестивалі Burning Man у США

Щорічний міжнародний фестиваль сучасного мистецтва Burning Man, що відкрився цими днями, у пустелі Невади Блек-Рок, у самому розгарі. Із року в рік усі квитки на фестиваль розкуповують за лічені хвилини. У 2015-му Burning Man зібрав рекордних 70000 відвідувачів.

Серед представлених тут найбільш цікавих інсталяцій і скульптура «Любов». Її створив разом із друзями вигадливий молодий одеський художник і лідер творчого об’єднання «Таке» Олександр Мілов, якого численні шанувальники називають просто Саша Мел. Він установив там гігантську композицію із п’ятиметрових дітей.

Скульптура складається з двох великих кліток у формі чоловіка та жінки, що сидять спинами одне до одного, перебуваючи у стані напруження та конфлікту. Всередині них розміщені дві дитини, які тягнуться ручками одна до одної. У довжину конструкція сягає майже 18 метрів, її висота — близько 8 метрів, а вага — 4 тонни. Особливістю скульптури є зміна її вигляду вночі: фігури дітей підсвічуються так яскраво, що клітка, яка їх розділяє, розчиняється у темряві, а бар’єри між постатями зникають.

На початку червня перед від’їздом на фестиваль одне 5-метрове дитятко відвідало одеський пляж «Відрада». Хлопчик стояв на піску серед відпочиваючих, простягнувши руки до моря. Його встановили на пляжі, щоб випробувати ефективність діодного світіння. Це світло, за словами автора, символізує чистоту і щирість почуттів.

Вся конструкція композиції розбірна. Тож фігури упакували у 40-футовий контейнер, який 15 червня відбув з Одеси і у серпні був доставлений до Сан-Франциско, де на автора проекту разом з командою з 13-ти чоловік уже з нетерпінням чекали. Він же виправдав усі сподівання.

Тепер Сашко Мел хотів би зібрати частину коштів у США, щоб скульптуру не довелося продавати. По завершенні поїздки «Любов» планують встановити в Одесі.
Сергій Горицвіт

На світлинах:  Композиція «Любов» на фестивалі Burning Man у США, п’ятиметрове дитятко на одеському пляжі.

1 Композиція «Любов» на фестивалі Burning Man у США

2 П’ятиметрове дитятко на одеському пляжі

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа