Комітет з питань свободи слова радить змінювати закон про державну таємницю замість закону “Про інформацію”

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендує Кабміну доопрацювати Проект закону про внесення змін до Закону України “Про інформацію” (N2661). Про це заявила, за  результатами  засідання,  перший заступник голови Комітету  Ольга Червакова.

За її словами, зазначений проект несе загрози свободі слова. Проект пропонує ввести поняття “технологічної інформації” та встановити, що певна технологічна інформація підлягає “захисту згідно із законодавством”. Тобто, фактично – забороні поширення. При цьому визначення терміну “технологічна інформація” є дуже широким. Настільки широким, що під нього може підпасти все, що завгодно.

“Коли під Чорнобилем горіли ліси, ми пам’ятаємо, який резонанс це викликало у суспільстві. Прийняттям цього закону ми би відкрили можливість не надавати журналістам інформації з цього приводу – її цілком могли би визначити як технологічну, і суспільство би не знало, що відбувається,  так само, як не знало після вибуху реактору в 1986 році, – каже депутат. – Окрім того, це сприятиме корупції та свавільному втручанню в діяльність будь-яких суб’єктів, оскільки під запропоновані обмеження потрапили би “будь-які технологічні процеси”, тобто, навіть склад фарби, який виробляється і продається споживачеві, міг би бути засекреченим”.

За словами депутата, законопроект такого змісту подається Кабміном вже не вперше. Торік вже вносився аналогічний законопроект 5073, який було потім відкликано.  Зараз він знову подається без врахування висновків та зауважень Мінюста, який висловлює практично такі самі побоювання. Головне науково-експертне управління ВР також вказало, що намагатися встановити захист такої інформації через зміну в Закон “Про інформацію”- це хибний підхід і рекомендувало вносити зміни до закону “Про державну таємницю”, але з детальним регулюванням і чіткими визначеннями та повноваженнями.

“Парламент дуже довго бився за закон “Про інформацію”, ми вважали його революційним, а такими змінами ми би його просто вихолостили, – говорить Ольга Червакова. – Проти ухвалення цього законопроекту виступила наша Громадська рада Комітету і громадські активісти. Ми попросили Кабмін доопрацювати цей законопроект, але так, щоб під приводом захисту від зовніщнього ворога не встановлювати цензуру і диктатуру. Чесно кажучи, ніхто з членів нашого комітету так і не зрозумів, що мав на увазі суб’єкт законодавчої ініціативи, подаючи такий екзотичний текст, тому ми вирішили запросити розробників на своє засідання, коли вони подадуть до парламенту новий варіант законопроекту”.

Комітет,  так само, як і ГНЕУ, вважає, що оскільки здійснення конституційних прав громадян на збір і поширення інформації може бути обмежено лише інтересами національної безпеки, територіальної цілісності або громадянського порядку, то і регулюватися це має законом “Про державну таємницю”.

Received: from webmail.uh.ua [93.190.43.23] (envelope-from [email protected])      Wed, 6 May 2015 18:42:02 +0300

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа