Комiтет з прав людини закликає Януковича втрутитися у конфлiкт мiж Могильовим та Меджлiсом

Парламентський Комітет з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин занепокоєний загостренням стосунків між урядом Кримської автономії та Меджлісом кримськотатарського народу. Про це йдеться у відкритому листі на адресу Президента Януковича, одноголосно ухваленому на засіданні Комітету. Лист став реакцією на повідомлення, згідно з якими Меджліс фактично усунутий від підготовки заходів 18 травня – річниці депортації кримських татар, а представників Меджлісу звільняють з посад в орагнах влади.

“Ми стурбовані намірами виконавчої влади Криму внести неузгоджені з представницьким органом кримських татар – Меджлісом – зміни у план проведення жалобних заходів напередодні та в день 18 травня 2013 року, – говориться у листі на адресу Президента. – Звертаємося до Вас з проханням вжити заходи, спрямовані на відновлення діалогу та плідної співпраці органів державної влади України, виконавчої влади Криму з Меджлісом кримськотатарського народу, громадськими організаціями кримських татар, депутатським корпусом з числа кримських татар, обраних до Верховної Ради Криму та місцевих органів самоврядування.”

Комітет також висловив готовність провести своє виїзне засідання у Криму в разі, якщо конфліктна ситуація не буде врегульована.

“Потуги нинішньої кримської влади розколоти кримськотатарський національний рух приречені до провалу, – каже член Комітету з питань прав людини і голова Меджлісу Мустафа Джемілєв. – Кримськотатарський народ на сьогодні має обрані демократичним шляхом власні представницькі інституції – Курултай та Меджліс , які завжди готові до діалогу та співпраці зі всіма задля вирішення своєї долі в умовах демократичної незалежної Української держави».

“Кримські татари повинні знати, що вони не будуть залишені один на один із неадекватними діями місцевої влади, – додає перший заступник голови Комітету Андрій Шевченко. – Iгнорування Меджлісу виглядає або великою помилкою або свідомою провокацією, спрямованою на загострення ситуації в Криму.”

Комітет також запропонував Президенту розглянути можливість проведення в Україні міжнародного форуму з питань облаштування кримських татар.

Received from: Andriy Shevchenko [email protected] Fri, 8 Mar 2013 17:11:02 +0200

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа