Комітет виборців упіймав регіонала на маніпуляціях

інфографіка_Вілкул

5 з 6 заяв Олександра Вілкула не відповідають дійсності

Народний депутат України, співголова фракції «Опозиційний блок» Олександр Вілкул оперує недостовірною та маніпулятивною інформацією під час своїх публічних виступів. Такий висновок зробили експерти проекту «Дослівно», проаналізувавши один із останніх виступів Олександра Вілкула в ефірі телеканалу «112-Україна» 19 листопада.

Для аналізу експерти відібрали кілька фактів, на які спиралася Олександра Вілкула. З шести проаналізованих заяв три виявилися неправдивими, дві маніпулятивними і лише одна заява була правдивою.

«Співголова «Опозиційного блоку» не знижує градус своєї риторики, однак у заявах Олександра Вілкула традиційного фіксується велика кількість неточностей, перебільшень та маніпуляцій», – підкреслив голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

В рамках проекту «Дослівно» проходить фактчекінг заяв провідних політиків. Раніше було проаналізовано заяви Володимира Гройсмана, Міхеіла Саакашвілі, Олега Ляшка, Юлії Тимошенко, Надії Савченко, Семена Семенченка, Арсенія Яценюка, Ігоря Гриніва, Сергія Капліна, Андрія Садового, Анатолія Гриценка та Артура Герасимова.

Заява

Факт

1

На копійки підвищили мінімальну заробітну плату. Маніпуляція

Згідно проекту Держбюджету, мінімальна заробітна плата з 1 січня 2018 року складе 3723 гривень. Проте цього року мінімальну зарплату вже підняли вдвічі.

2 Багато підприємств не працюють на повну потужність. Дай Бог, щоб хоч якось працювали. Неправда

За інформацією Держстату, у 2017 році частка збиткових підприємств в Україні знизилася на 3.4%. Великі та середні підприємства отримали прибуток у 3 рази більший за показник аналогічного періоду 2016 року.

3 В Україні люстрували 2 млн осіб. Неправда

До Єдиного державного реєстру осіб, щодо яких застосовані положення Закону України «Про очищення влади», внесені відомості про 936 особи.

4

Там (у законі про деокупацію Донбасу) немає жодного слова про Мінські угоди. Правда

Пункт про Мінські домовленості із законопроекту вилучено.

5

Україна головувала в ООН і не вносила резолюцій та пропозицій. Неправда

Під час головування в ООН у лютому 2017 року Україна вносила низку пропозицій. Зокрема, було прийнято українську резолюцію щодо захисту критичної інфраструктури від терористичних атак.

6 У 2015 році з трибуни Ради я заявив про необхідність звернутися в ООН для залучення миротворчої місії. Тоді всі були проти. Маніпуляція

Дійсно у 2015 році Верховна Рада не підтримала ідею «Опозиційного блоку» щодо введення миротворців на територію Донбасу. Проте тоді йшлося про участь у місії представників Російської Федерації.

Проект «Дослівно» аналізує як політичні сили, окремі політики виконують свої обіцянки. Експерти Комітету виборців перевіряють і досліджують публічні вислови політиків, законотворчі ініціативи, виборчі програми.

Прес-служба ВГО «КВУ»

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа