Комітет виборців України засумнівався у правдивості Анатолія Гриценка

інфографіка

Лише 2 з 5 заяв Анатолія Гриценка виявилися правдою, – КВУ

Колишній міністр оборони, лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко оперує переважно неправдивою інформацією у своїх публічних виступах. Такий висновок зробили експерти проекту «Дослівно», проаналізувавши останні інтерв’ю політика на телеканалах «UA: Перший» 23 січня, «Zik» 25 січня, «112-Україна» 25 лютого.

Для аналізу експерти відібрали кілька фактів, на які спирався Анатолій Гриценко під час свого виступу. З п’яти проаналізованих заяв політика дві були неправдивими, одна заява мала маніпулятивний характер, одна виявилась перебільшенням і ще одна заява була правдою.

«Як колишній міністр оборони та народний депутат – Анатолій Гриценко чудово орієнтується в усіх політичних процесах країни. Однак як і більшість політиків він часто схильний до їх довільного тлумачення», – прокоментував результати дослідження голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

В рамках проекту «Дослівно» проходить фактчекінг заяв провідних політиків. Раніше було проаналізовано заяви Юлії Тимошенко, Володимира Гройсмана, Вадима Рабіновича, Міхеіла Саакашвілі, Олега Ляшка, Надії Савченко, Семена Семенченка, Арсенія Яценюка, Ігоря Гриніва, Сергія Капліна та Андрія Садового.

Заява

Факт

1

Рівень свободи слова зараз гірший, ніж був під час бандитського режиму Януковича. Неправда

У 2013 році Україна була на 126 місці у рейтингу свободи преси міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів», а у 2017 році покращила позиції, посівши 102 місце.

2

У багатьох питаннях Польща протягувала руку (Україні) і міцно підтримувала на всіх міжнародних форумах.

Правда

Польща є одним з головних стратегічних партнерів України. Західний сусід неодноразово підтримував Україну на міжнародній арені.

3

1 млн 800 тисяч (внутрішніх) біженців, які зараз поневіряються (Україною).

Перебільшення

Станом на 5 лютого 2018 року на обліку Мінсоцполітики перебувають 1 493 057 переселенців з анексованого Криму та зони АТО.

4

Вони (оборонні підприємства) не займаються ні модернізацією, ні ремонтом.

Неправда

У 2017 році найбільше об’єднання підприємств оборонної промисловості Концерн «Укроборонпром» на 100% виконав Державне замовлення. Підприємства передали армії 3 673 одиниць нової та модернізованої техніки і озброєння.

5

Він (Джастін Трюдо) ділиться досвідом Канади, яка за рахунок принципово іншого ставлення до роботи жінок, до умов які створюються жінкам, на 15% збільшував ВВП. Маніпуляція

Під час виступу у Давосі Джастін Трюдо зазначив, що подолання гендерного розриву може принести економіці Канади до 2026 року 150 млрд доларів. А залучення жінок на керівні посади посприяє зростанню прибутку компаній на 15%.

Прес-служба ВГО «КВУ»

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа