Комітет Виборців України взявся за нардепа Андрія Білецького

інфографіка_Білецький

Фактчекінг заяв Андрія Білецького: більшість заяв не відповідають дійсності

Народний депутат Андрій Білецький оперує здебільшого недостовірною інформацією у своїх публічних виступах.

Такий висновок зробили експерти проекту «Дослівно», проаналізувавши виступ Андрія Білецького у Маріуполі.

Для аналізу експерти відібрали кілька фактів, на які спирався політика. З п’яти проаналізованих заяв дві виявилися неправдивими, дві заяви були перебільшенням і лише виявилась повністю правдивою.

«Андрій Білецький під час свого публічного виступу використав низку фактів, які не відповідають дійсності. Оскільки відсоток таких заяв виявився великим, наші експерти констатують, що нардеп не пройшов перевірку» – зауважив голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

У рамках проекту «Дослівно» проходить фактчекінг заяв провідних політиків. Раніше було проаналізовано заяви, Вадима Рабіновича, Міхеіла Саакашвілі, Олега Ляшка, , Семена Семенченка, Арсенія Яценюка, Ігоря Гриніва, Сергія Капліна, Андрія Садового, Анатолія Гриценка, Юлії Тимошенко та Артура Герасимова.

Заява

Факт

1

Міномет молот, який робиться цивільними шарашками, які ніколи не виробляли військового виробництва.

Неправда

Міномет «Молот» розроблений заводом «Маяк», що входить до складу Державного концерну «Укроборонпром». Починаючи з 2008 року, головною спеціалізацією заводу є виробництво стрілецького озброєння.

2

Зараз вся соціологія нам дає не більше 37 млн людей.

Перебільшення

Згідно з даними Держстату, чисельність наявного населення України без врахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і частин Луганської та Донецької областей становила 42 386 403 осіб.

3 ООН дає перше місце у Європі за кількістю наркозалежних. Правда

Кількість споживачів ін’єкційних наркотиків в Україні становить від 278 до 387 тисяч осіб. Це – найбільш чисельна група наркозалежних у Європі, за винятком Росії.

4 Україна – це єдина в світі країна, не рахуючи Білорусь, але там була інша ситуація, яка віддала свою ядерну зброю під міжнародні гарантії. Неправда

Після розпаду СРСР від ядерної зброї окрім України та Білорусь відмовився ще і Казахстан.

5

Він (міномет – ред.) вибухнув 12 разів за рік. Перебільшення

12 липня 2018 року РНБО оприлюднила документ щодо інцидентів з мінометами у Збройних силах України в 2016-2018 роках. Згідно з даними документу, за два роки трапилося 12 інцидентів, 8 з яких були з мінометом М120-15 «Молот», а 4 – з радянським 2Б11. 

Проект «Дослівно» аналізує як політичні сили, окремі політики виконують свої обіцянки. Експерти Комітету виборців перевіряють і досліджують публічні вислови політиків, законотворчі ініціативи, виборчі програми.

Прес-служба ВГО «КВУ»

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа