Комітет виборців України прийшов до висновку, що нардеп Рабінович поширює 100% неправду

Жодна з 5 заяв Вадима Рабіновича не була правдивою, – КВУ

Народний депутат України Вадим Рабінович оперує недостовірною та маніпулятивною інформацією під час своїх публічних виступів. Такий висновок зробили експерти проекту «Дослівно», проаналізувавши один з виступів Вадима Рабіновича у програмі «Суб’єктивні підсумки тижня» на телеканалі «NewsOne».

Для аналізу було відібрано кілька фактів, на які спирався Вадим Рабинович під час виступу. З п’яти проаналізованих заяв народного депутата три мали маніпулятивний характер, а ще дві виявилися неправдивими.

Інфографіка

«Настільки високий рівень популізму в риториці Вадима Рабіновича, скоріше за все, обумовлений бажанням швидко завоювати симпатії виборців. На жаль, що ближче ми будемо підходити до виборів, то частіше політики вдаватимуться до відповідного стилю риторики», – заявив голова Комітету виборців України Олексій Кошель

В рамках проекту «Дослівно» буде також проведений фактчекінг заяв інших провідних політиків. Раніше було проаналізовано заяви Юлії Тимошенко, у виступах якої з 5 заяв лише 1 була правдивою, а також прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, у якого 2 з 6 заяв мали ознаки маніпулятивності.

Заява Факт
1 Я вам взяв найстрашнішу цифру. Починаємо, увага, дивитися! Верховний суд України. Збільшує знаєте на скільки? У десять разів збільшуються витрати на Верховний Суд України. Маніпуляція

У 2017 році Верховний суд буде створюватися фактично наново. Бо навколо нього, відповідно до останніх змін до Конституції, буде формуватися нова суддівська гілка влади. Саме тому витрати на його утримання у держбюджеті 2017 року зростають.

2 Сьогодні Верховна Рада ще збільшує собі зарплату. Витрати на кожного депутата збільшуються в кілька разів. Неправда

Депутати скасували рішення про збільшення собі заробітної плати. Видатки на утримання Верховної Ради загалом у 2017 році зростають незначно.

3 Нарешті вони знайшли Новинського. Пред’явили йому, що він викрав когось з церковних лав. Все? Це все, що ви розповідали про страшні розкрадання цієї людини? Маніпуляція

Вадима Новинського звинувачують у викраденні митрополита Олександра (Драбинко), який був найближчою людиною до тодішнього керівника Української православної церкви. Підозрюють, що це замовлення Віктора Януковича, який хотів у такий спосіб змусити предстоятеля УПЦ Володимира зректися престолу.

4 Наша партія сьогодні на 3-4 місці за всіма опитуваннями. Неправда

Останні соціологічні дослідження ставлять партію «За життя» на 6 і 7 місця у рейтингах в разі проведення парламентських виборів. Разом з тим, багато політичних експертів ставлять під сумнів достовірність таких даних для такої маловідомої партії.

5 Повірте мені, що в деклараціях вчителів і лікарів не буде ось цих ось замків. Не буде сотень тисяч доларів у кожного в кишені. Не буде мільйонів гектар земель. Ось нічого цього не буде. Маніпуляція

Насправді, вчителі та лікарі наступного року не повинні будуть подавати електронну декларацію про доходи. Це робитимуть керівники управлінь освіти, а також керівники навчальних закладів державної та комунальної форми власності. Причина в тому, що вони безпосередньо впливають на те, як витрачаються державні кошти.

Проект «Дослівно» аналізує як політичні сили, окремі політики виконують свої обіцянки. Експерти Комітету виборців перевіряють і досліджують публічні вислови політиків, законотворчі ініціативи, виборчі програми. В рамках проекту було презентовано три аналітичних дослідження: «Хто саботує проведення реформи децентралізації в Україні», «Як парламентські фракції виконують свої обіцянки у частині соціальної політики» та «Два роки Верховної Ради: як фракції виконують свої передвиборчі програми».

Прес-служба ВГО «КВУ»

Отримано з розсилки [email protected] 15 грудня 2016 р. о 10:58

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа