Комітет Виборців України пролюстрував виступи Саакашвілі

інфографіка

Лише одна із шести заяв Міхеіла Саакашвілі була правдивою, – КВУ

Колишній голова Одеської обласної державної адміністрації Міхеіл Саакашвілі продовжує оперувати маніпулятивною інформацією під час своїх публічних виступів. Такий висновок зробили експерти проекту «Дослівно», проаналізувавши останні інтерв’ю Міхеіла Саакашвілі на телеканалі «NewsOne».

Для аналізу було відібрано кілька фактів, на які спирався Міхеіл Саакашвілі під час виступів. З шести проаналізованих заяв екс-чиновника три були неправдивими, дві мали маніпулятивний характер і ще одна виявилась правдою.

«На жаль, наші експерти знову зафіксували великий відсоток неправди та маніпуляцій у виступі Саакашвілі, де він критикує владу і традиційно розповідає про власні досягнення», – заявив голова Комітету виборців України Олексій Кошель

У рамках проекту «Дослівно» проходить фактчекінг заяв провідних політиків. Раніше було проаналізовано заяви Володимира Гройсмана, Вадима Рабіновича, Олега Ляшка, Надії Савченко, Семена Семенченка, Арсенія Яценюка, Ігоря Гриніва, Сергія Капліна, Андрія Садового, Анатолія Гриценка та Артура Герасимова.

Заява Факт
1 ВВП України зараз (протягом останніх років) фактично зменшився у 4 рази.

Маніпуляція

Згідно з даними Світового Банку, за паритетом купівельної спроможності у 2013 році ВВП на душу населення становив 8300 доларів, а у 2016 році – 7600 доларів.

2 Я обіцяю, що там (на акції під парламентом) немає зброї.

Неправда

21 жовтня правоохоронці затримали чоловіка, який прямував на акцію під Верховною Радою з гвинтівкою.

3 У нас не розвивається військове виробництво.

Неправда

За останні три роки оборонні підприємства передав армії більше 16 тисяч одиниць озброєння й військової техніки. Також у рейтингу виробників зброї  SIPRI Укроборонпром піднявся на 11 позицій.

4

Вона (економіка) тупцює на місці.

Маніпуляція

Економіка України вже 7 кварталів поспіль демонструє незначне зростання.

5 У Грузії було 13% економічне зростання.

Правда

У 2007 році в Грузії річний приріст ВВП був зафіксований на рівні 12.3%.

6 Людей залишають без медичного обслуговування.

Неправда

Після впровадження медичної реформи 80% найпоширеніших звернень до лікаря залишаться безкоштовними, а рівень надання обслуговування значно покращиться.

Проект «Дослівно» аналізує як політичні сили, окремі політики виконують свої обіцянки. Експерти Комітету виборців перевіряють і досліджують публічні вислови політиків, законотворчі ініціативи, виборчі програми. В рамках проекту було презентовано три аналітичних дослідження: «Хто саботує проведення реформи децентралізації в Україні», «Як парламентські фракції виконують свої обіцянки у частині соціальної політики» та «Два роки Верховної Ради: як фракції виконують свої передвиборчі програми».

Прес-служба ВГО «КВУ»

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа