Комітет виборців України порахував правду у висловлюваннях Анатолія Гриценка

Колишній міністр оборони, лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко оперує недостовірною та маніпулятивною інформацією у своїх публічних виступах. Такий висновок зробили експерти проекту «Дослівно», проаналізувавши останні інтерв’ю політика.

Для аналізу експерти відібрали кілька фактів, на які спирався Анатолій Гриценко під час свого виступу. З п’яти проаналізованих заяв політика три мали маніпулятивний характер, одна була неправдивою і лише одна виявилася правдивою.

інфографіка

«Риторика Анатолія Гриценка, як військового, завжди була досить різкою. Проте зараз ми фіксуємо в його заявах великий процент маніпуляцій. Можливо, це повязано з бажанням політика бути у фокусі уваги ЗМІ та громадськості», – прокоментував результати дослідження голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

В рамках проекту «Дослівно» проходить фактчекінг заяв провідних політиків. Раніше було проаналізовано заяви Юлії Тимошенко, Володимира Гройсмана, Вадима Рабіновича, Міхеіла Саакашвілі, Олега Ляшка, Надії Савченко, Семена Семенченка, Арсенія Яценюка, Ігоря Гриніва, Сергія Капліна та Андрія Садового.

Заява

Факт

1

Турчинов пропонує йти і метр за метром відвойовувати. У мене питання: Для чого ти здав?

Маніпуляція

На початку війни на Донбасі українські збройні сили виявилися не готовими протистояти повноцінній військовій агресії з боку Росії. Однак, не можна покладати провину за це лише на Олександра Турчинова.

2

Економіка лежить Неправда

Економіка України вийшла з кризи та має тенденцію до зростання. Четвертий квартал 2016 року Україна завершила зі зростанням ВВП на 4,7% порівняно з аналогічним періодом 2015-го.

3

Утримати такі канали як «плюси» та «Інтер» – збитково. Правда

Наразі великі українські канали не приносять прибутку та збиткові для своїх власників.

4

Вони (США) жодного разу не говорили слово «російська агресія» Маніпуляція

Новопризначена постійна представниця США при ООН Ніккі Хейлі під час свого виступу в Раді безпеки різко засудила «агресивні дії» Росії на Сході України.

5

Рівень свободи слова зараз нижчий, ніж був при бандитському режимі Януковича Маніпуляція

З 2013 року Україна піднялася у рейтингу свободи преси “Репортерів без кордонів” більше, ніж на 20 позицій.

Проект «Дослівно» аналізує як політичні сили, окремі політики виконують свої обіцянки. Експерти Комітету виборців перевіряють і досліджують публічні вислови політиків, законотворчі ініціативи, виборчі програми. В рамках проекту було презентовано три аналітичних дослідження: «Хто саботує проведення реформи децентралізації в Україні», «Як парламентські фракції виконують свої обіцянки у частині соціальної політики», «Два роки Верховної Ради: як фракції виконують свої передвиборчі програми» та «Державне фінансування політичних партій: очікування та реальність».

Прес-служба ВГО «КВУ»

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа