“Комітет солідарності”: Заява Генпрокуратури РФ про російське громадянство “кримських заручників” – абсурдна

Учасники групи підтримки “кримських заручників” “Комітет солідарності” вважають абсурдною заяву Генеральної прокуратури Російської Федерації щодо того, що кінорежисер Олег Сенцов і громадський активіст Олександр Кольченко є громадянами Росії.

Раніше Генпрокуратура Російської Федерації у відповіді на запит фонду “Відкритий діалог” заявила, що Олег Сенцов і Олександр Кольченко, яких утримують у СІЗО “Лефортово”, є громадянами Росії.

“Сенцов і Кольченко вважають себе громадянами України, і залишаються ними у відповідності до законодавства країни, у якій народилися і жили, і міжнародними правовими нормами. Жодна людина не може стати громадянином Росії лише на підставі того, що так захотіла російська влада”, – заявляють активісти.

Нагадаємо: Олег Сенцов і Олександр Кольченко були викрадені з території окупованого Криму співробітниками ФСБ навесні 2014 р. і вивезені до Москви. Активісти вказують на те, що спроба оголосити їх громадянами Росії всупереч їх волі та наявності у них українського громадянства, суперечить законодавству стосовно громадянства як Росії, так і України, а також нормам міжнародного права – у т.ч. Європейській Конвенції про громадянство (підписана і ратифікована Україною; підписана, але не ратифікована Російською Федерацією).

Раніше адвокат Олександра Кольченка Світлана Сідоркіна вже заявляла, що примусове присвоєння російського громадянства її підзахисному суперечить як міжнародному праву, так і законодавству Росії. Вона звернула увагу на те, що, згідно із Конституцією РФ, загальновизнані принципи й норми міжнародного права і міжнародні угоди Російської Федерації є складовою частиною її правової системи.

«Міжнародний пакт про громадянські й політичні права встановлює, що кожна людина, де б вона не перебувала, має право на визнання її правосуб’єктності. Це означає, що громадянин іншої держави, який проживає чи тимчасово перебуває на териорії іншої держави, підпадає під юрисдикцію держави перебування і підлягає її законодавству. Однак правовий зв’язок цього громадянина зі своєю державою зберігається і виявляється у відповідних повноваженнях держави громадянства. У даному випадку Російська Федерація безпідставно відмовляє у визнанні правосуб’єктності Олександра Кольченка“, – цитувало Світлану Сідоркіну видання “Крим. Реалії” (http://ru.krymr.com/content/article/26638300.html).

Натепер захист Олександра Кольченка намагається отримати визнання його громадянином України у судовому порядку.

Довідка:

Олександр Кольченко – екологічний і громадський активіст. З 2007 року – активний учасник антифашистського руху. Брав участь у багатьох акціях і громадських кампаніях на захист довкілля і прав найманих працівників.

Олег Сенцов – кінорежисер і сценарист з Криму. У період масових протестів у Києві був учасником “Автомайдану”.

Коли російські війська розпочали захоплення адміністративних будівель, Олександр і Олег почали брати участь у протестах проти військового вторгнення Росії: ходили на мітинги, чергували біля українських військових частин.

У травні їх схопили представники російських спецслужб. Приблизно 20 травня Кольченка, Сенцова і ще двох затриманих етапували до СІЗО “Лефортово” м. Москва. У Федеральній службі безпеки Росії заявили, що затримані є “членами диверсійно-терористичної групи (ДТГ) “Правого сектору”. За версією слідства, основною метою діяльності групи, до якої “входили” Сенцов і Кольченко, було вчинення диверсійно-терористичних актів у містах Сімферополь, Ялта і Севастополь, а в майбутньому – знищення низки об’єктів життєдіяльності, залізничних мостів, ліній електропередач. Олег Сенцов та Олександр Кольченко, як і їх адвокати, вважають звинувачення абсурдними і політично вмотивованими.

Ініціативна група «Комітет солідарності» – київське об’єднання активістів/ок, які надають допомогу політичним в’язням Олегу Сенцову і Олександру Кольченку, яких утримують у СІЗО “Лефортово” м. Москва. Створене у травні 2014 року.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа