Комісія з розслідування порушень прав людини почала у Вільнюсі роботу з постраждалим

Нещодавно створена громадська Комісія з розслідування порушень прав людини в Україні, яку очолює колишній суддя трибуналу по Югославії Володимир Василенко, скерувала свого представника до Литви, аби працювати з постраждалими з України.

Зараз у Вільнюсі перебуває повноважний представник Комісії у Литві Віталій Гутник, к. ю. н. з міжнародного кримінального процесу. За дорученням Комісії він вивчає питання міжнародно-правової кваліфікації дій, вчинених відносно громадянина України Ростислава Мельника.

Автомайданівець Мельник був побитий “Беркутом” і зараз проходить реабілітацію у Вільнюсі за особистого сприяння Президента Литви.

Віталій Гутник зустрівся з Ростиславом Мельником і з’ясував, що є докази прямої причетності правоохоронних органів до вчинення правопорушень в Україні.

23 січня активіст Автомайдану Ростислав Мельник потрапив у пастку “беркутівців”. Його витягли з машини і побили кийками. Чоловікові вдалося вирватися й утекти. Він отримав перелом руки і розрив правої легені. Вільнюські лікарі підтвердили: поранення чоловік отримав унаслідок побиття.

Президент Литви Даля Грібаускайте після відвідин Мельника в тюрмі засвідчила: “Його стан трохи кращий. Втім, у нього серйозне поранення легенів і перелом руки, багато гематом, хоч він і намагається гарно виглядати. Такі поранення свідчать про те, що люди зазнали грубої сили, це цілком неприйнятно. Застосування сили з боку влади проти своїх громадян ніколи не буде прийнятним”.

Нагадаємо, комісія авторитетних правників та колишніх радянських політв’язнів створена для розслідування порушень прав людини під час реалізації громадянами права на мирні зібрання, починаючи з 30 листопада 2013 року. Комісія — перший крок до трибуналу над злочинцями винними у вбивствах, каліченні, катуваннях та викрадені громадян нашої країни.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа