Колишнього інформатора ФБР Смірнова звинувачують у брехні про роль Байденів у справі Burisma

Джо Байден та його син Хантер Байден

Спеціальний прокурор Девід Вайс (David Weiss) звинуватив колишнього інформатора ФБР у брехні про участь президента Джо Байдена та його сина Хантера Байдена в бізнесі з українською енергетичною компанією Burisma Holdings, підриваючи важливий аспект розслідування республіканців щодо імпічменту президента.

43-річному Александру Смірнову висунули звинувачення у брехні ФБР і створенні неправдивих записів. Він був заарештований у четвер у міжнародному аеропорту Гаррі Рейда в Лас-Вегасі (США) після того, як прибув до США з-за кордону, і вперше постане перед федеральним судом. Пре це повідомляє телеканал CNN.

В обвинувальному акті стверджується, що історія Смірнова перед ФБР «була вигадкою, сумішшю нічим не примітних ділових зустрічей і контактів, які насправді відбулися, але пізніше, ніж він стверджував, і з метою умовити Burisma на свої послуги, а не за обговорення хабарів [Джо Байдену], коли він був на посаді».

Республіканці в Конґресі відстоювали тепер дискредитовані звинувачення Смірнова приблизно рік, хоча й не поіменно. Вони боролися з ФБР, щоб отримати записки про те, що Смірнов сказав слідчим, і публічно оприлюднили матеріали всупереч запереченням ФБР. Республіканці в Конґресі неодноразово хвалили Смірнова як «заслуговує на довіру» і ставили його непідтверджені претензії на перший план у своєму розслідуванні щодо імпічменту президента.

Оголошуючи розслідування щодо імпічменту, тодішній спікер Палати представників Кевін Маккарті сказав, що «довірений інформатор ФБР заявив про хабар сім’ї Байденів». Зараз ФБР використовує деякі з тих самих записок, які опублікували республіканці в Конгресі як частину свого звинувачення проти Смірнова.

«Протягом місяців ми попереджали, що республіканці будували свої змови щодо Хантера та його сім’ї на брехні людей із політичними цілями, а не на фактах», — сказав Аббі Лоуелл, адвокат Хантера Байдена, у заяві CNN. Згідно з матеріалами суду, Смірнов сказав агенту ФБР, що він розмовляв з власником Burisma про спроби компанії купити компанію в США.

У своїй доповіді ФБР, як стверджується в обвинувальному висновку, Смірнов також зазначив, що хтось на ім’я «Бізнесмен 1» входив до правління Burisma, а також був сином особи на ім’я «Державний чиновник 1». Хоча в обвинувальному акті ці особи не вказуються, джерела ідентифікували «державного чиновника 1» як Джо Байдена, а «бізнесмена 1» — як Хантера Байдена.

Під час президентської кампанії Джо Байдена Смирнов нібито подав до ФБР звіти про дві зустрічі з керівниками Burisma в 2015 і 2016 роках, під час яких керівники визнали, що вони найняли Хантера Байдена, щоб «захищати нас через свого тата від усіляких проблем. » Смирнов також нібито повідомив, що керівники заплатили по $5 млн Джо та Хантеру Байденам, поки Джо Байден був віце-президентом, щоб Хантер «потурбувався про всі ці питання через свого тата», маючи на увазі кримінальне розслідування, яке проводив тодішній український генпрокурор щодо Burisma.

«По правді кажучи, відповідач мав контакти з керівниками Burisma у 2017 році, після завершення правління адміністрації Обами-Байдена та після того, як тодішнього генерального прокурора України було звільнено в лютому 2016 року, іншими словами, коли Джо Байден не мав можливості впливати на політику США і коли генеральний прокурор України більше не перебував на посаді», – йдеться в обвинувальному висновку.

Далі йдеться: «Відповідач представив свої рутинні ділові контакти з Burisma у 2017 році, які потім переросли у звинувачення у хабарництві проти Джо Байдена, ймовірного кандидата однієї з двох основних політичних партій у президенти, після того, як висловив упередженість щодо Джо Байдена та його кандидатуру», йдеться у повідомленні CNN.

Переклад expro

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа