Книжка на лаві підсудних – 2 жовтня суд вирішить долю «Справи Василя Стуса»

sprava_stusa

2 жовтня Дарницький суд міста Києва вирішуватиме долю видання «Справа Василя Стуса» Вахтанга Кіпіані. Позивачем у справі виступає Віктор Медведчук – колишній адвокат Стуса і нинішній нардеп, відповідачів одразу троє – автор збірки, її видавець і типографія, яка виготовила книжки. Вимога Віктора Медведчука – повністю заборонити розповсюдження книжки.

Юлія Орлова генеральний директор видавництва Vivat:

«Справа Василя Стуса» – це не художній твір, а збірка архівних документів. Вона не містить недостовірної інформації, не порушує норм закону, моралі та громадського порядку. Тож вимога про заборону видання – це не захист ділової репутації, а спроба прямого тиску на свободу слова в України».

Видавництво Vivat та журналіста Вахтанга Кіпіані вже підтримала літературна спільнота, в тому числі Асоціація Видавців та книгорозповсюджувачів. У спілці впевнені: рішення суду стане маркером, який покаже: чи є свобода слова в Україні декларованою або реальною цінністю. Крім того, за думкою очільників Асоціації, рішення суду на користь Медведчука може стати негативним прецедентом для вітчизняних авторів, які працюють над біографічними і історичними творами.

Теперішній народний депутат Віктор Медведчук у 1980 році виступав в якості захисника відомого українського поета Василя Стуса в суді у справі за «антирадянську пропаганду». Результатом процесу для письменника став звинувачувальний вирок. Він отримав 10 років примусових робіт і 5 років заслання. До звільнення Василь Стус не дожив – в 1985 році він помер, за офіційною версією через проблеми із серцем. Сучасні історики розглядають три версії смерті Стуса – серцевий напад, самовбивство або навмисне вбивство. Також біографи письменника та історики відзначають виключну роль адвоката Віктора Медведчука у справі дисидента. Саме в цьому контексті нардеп згадується у книжці Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса». Автора і видавця Медведчук звинувачує у розповсюдженні недостовірної інформації та у нанесенні шкоди діловій репутації. Захист всі звинувачення відкидає.

Анастасія Швець, прес-секретар видавництва Vivat

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа