Книга, яка пропонує конкретне бачення розвитку української нації

29 лютого в Івано-Франківську в Обласній науковій бібліотеці ім. Івана Франка відбулася презентація книги очільника Івано-Франківської обласної організації ВО «Свобода», голови обласної ради Олександра Сича «Український націоналізм: традиція і модерн», присвяченої 120-річчю від дня народження засновника і першого провідника ОУН полковника Євгена Коновальця.

На презентацію зібралися науковці, освітяни, літератори, журналісти, бібліотекарі, депутати різних рівнів, місцева інтелігенція та друзі автора.

Олександр Сич підкреслив, що коли він укладав цю книжку, то найперше думав про друзів зі Східної України, бо саме її ідея народилася під час тих дискусій, які довелося вести в Одесі, Харкові, Дніпропетровську, Луганську тощо. Саме вони і запропонували йому зібрати напрацьоване з теми «Націоналізм» в один збірник.

«Український націоналізм: традиція і модерн» — це збірка статей, доповідей, лекцій, рецензій та інтерв’ю, які опублікував автор упродовж останніх десяти років. Вона дає відповідь на те, що таке український націоналізм в історичній тяглості, сьогодні та яким може бути в перспективі.

Доктор історичних наук Сергій Адамович, виступаючи на презентації, зазначив: «Хочу зауважити, що Олександра Сича, як науковця, я дуже добре відчуваю і хотів би сказати, що для того, щоб творити науку потрібна тиша, для науки потрібен час, потрібно концентруватися на цьому і я думаю, що якщо людина, займаючи таку високу посаду, ще продукує наукову продукцію – це насправді є певною мірою елемент подвигу. Тому що людина відбирає мабуть час у сім’ї, позбавляє себе елементарного відпочинку, який потрібен кожному».

За словами Сергія Адамовича, ця збірка як ніколи є актуальною. І, схоже, це пов’язано з тим, що автор перебуває на межі, тобто він з одного боку є науковцем, а з другого – живе реальним практичним життям, і тому не є закритим у якійсь науковій ракушці і не ховається від суспільства, а використовує науку для того, щоб втілювати її в реальність. Через це мабуть в цій книжці є речі абсолютно оригінальні. Тобто там є розвідки про Степана Бандеру, про Тараса Шевченка, про інших велетнів українського духу. Про Шевченка написані багатотомні праці. Здавалося б уже століттями досліджують цього велета українського духу, але невеличка розвідка Сича є дуже концентрована і абсолютно оригінальна. Це велика заслуга, тому що є багато науковців, які виступають компіляторами і не завжди продукують щось нове. Книга є різна, тобто ми там бачимо вдалі спроби перекинути місточок між минулим і сучасністю, пов’язати ці речі, є розвідки короткі і дуже наповнені змістом, які дають різку відсіч антиукраїнському, намаганням очорнити українську історію, очорнити український національно-визвольний рух.

«Праця «Український націоналізм: традиція і модерн» пропонує нам стратегію наступального мислення. Нею не нав’язуються якісь ілюзії, а йде мова про конкретні механізми, конкретне бачення того, як повинна розвиватися українська нація», – підсумував Сергій Адамович.

Автор подякував усім, хто прийшов на презентацію його книги, відповів на численні запитання присутніх.

Ігор Кравчук

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа