Кіста яєчника: що не можна робити?

Новоутворення в яєчнику, наповнене рідиною, називається кістою. Вони бувають різних видів та можуть мати різний ступінь загрози здоров’ю. Іноді може знадобитися операція по видаленню кісти яєчника ціна якої також варіюється в залежності від багатьох факторів.

Чого не можна робити при кісті яєчника?

Якщо у вас є таке новоутворення, то лікар може дати конкретні поради щодо того, що потрібно уникати, наприклад:

  1. Не займайтесь важкою фізичною працею, такою, як підйом важких предметів, тяжкі тренування в тренажерному залі або довгі прогулянки.
  2. Не робіть сильних різких рухів – вони можуть спричинити біль або дискомфорт в області яєчників. Це може включати стрибки, біг, різкі повороти або вправи зі звиванням.
  3. Уникайте статевого контакту – статевий контакт може бути болісним, особливо якщо у вас є велика кіста яєчника. Якщо ви відчуваєте біль або дискомфорт, порадьтеся з лікарем щодо безпечних поз для статевого контакту.
  4. Уникайте стресу – він може спричинити зміни в рівні гормонів, що може вплинути на здоров’я яєчників та кіст. Спробуйте знизити рівень стресу за допомогою релаксаційних вправ, медитації, йоги або інших технік.
  5. Не займайтесь самолікуванням – не приймайте ліки без дозволу лікаря, навіть якщо ви вважаєте, що вони можуть допомогти зменшити біль або дискомфорт в області яєчників. Безліч ліків може бути шкідливим для здоров’я, а також може вплинути на рівень гормонів.

Найкраще, що ви можете зробити, – це порадитися зі своїм лікарем щодо лікування кісти яєчника, термінів повного одужання та інших конкретних порад зв’язаних зі станом вашого здоров’я та індивідуальними особливостями. Якщо знадобиться операція по видаленню кісти, то в клініці “Medilend” на сторінці https://mediland.ua/ua/metody-likuvannya/hirurgiya можна ознайомитись з особливостями відділення хірургії, яке має хороші відгуки.

Рекомендації для зниження ризиків

Деякі загальні поради для зменшення ризику ускладнень у разі кіст яєчників включають:

  • регулярні візити до лікаря – якщо у вас є кіста яєчника, важливо регулярно відвідувати лікаря та здійснювати регулярні обстеження для контролю за розміром та станом кісти;
  • зміна способу життя – збереження здорового способу життя, включаючи здорову харчову поведінку та заняття фізичною активністю, може допомогти зменшити ризик розвитку кіст яєчників;
  • прийом контрацептивів – може допомогти зменшити ризик розвитку кіст яєчників, особливо якщо ви виходите з ризикової групи;
  • уникнення вживання тютюну та алкоголю – вони можуть збільшувати ризик розвитку кіст яєчників та інших проблем з репродуктивною системою;
  • регулярне виконання діагностичних обстежень – ультразвукового дослідження та інших діагностичних обстежень може допомогти виявити кісту яєчника в ранній стадії та зменшити ризик ускладнень.

Загалом, кіста яєчника може бути вилікувана відповідно до її розміру та стану, а також інших індивідуальних факторів, що впливають на здоров’я пацієнта.

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа