Кіпрський нейтралітет починає перетворюватись на опозицію до московської церкви

Xrisostom2

Як повідомляє Orthodox Times, предстоятель Кіпрської церкви архієпископ Хризостом дав інтерв’ю грецькій газеті Politis, де висловив низку “антиросійських” меседжів.

Так, він різко розкритикував відверто проросійську поведінку трьох кіпрських митрополитів – Кіккського, Лімасольського та Тамассоського, які всупереч рішенню Синоду про нейтралітет в українському питанні почали організовувати з росіянами якісь альтернативні конференції проти Вселенського патріарха.

«Священний Синод вже вирішив. Ви повинні його поважати. Тепер вони (три проросійські кіпрські митрополити – Cerkvarium) провели окрему конференцію з росіянами, в той час коли було скликано Священний Синод і вирішено в питанні автокефалії України залишатися нейтральними. І вони виступають на конференції і займають позицію проти Вселенського патріархату. Вони неймовірні. Ну, Священний Синод вже вирішив. Поважайте це рішення. Їм навіть не соромно. Найпростіше – покарати їх або оголосити догану. Бо якщо вони не виправляться, буде ще гірше”.

Крім того, архієпископ Кіпру також розкритикував патріарха Московського, назвавши неприйнятною його відмову від співслужіння з архієпископом Афінським та Александрійським патріархом. На вимогу патріарха Кирила пристати до позиції РПЦ (розірвати стосунки з тими, хто визнав ПЦУ) Хризостом, за його словами, спитав очільника РПЦ, чи оголошено Вселенського патріарха, Афінського архієпископа та Александрійського патріарха єретиками? Ні. А Кіпрська церква розірве стосунки лише з єретиками. «Він збирається створити розкол. А розкол – найбільший гріх. Я цього не розумію. Він хоче бути першим. Я сказав йому, що ти ніколи не будеш першим. За останні 17 століть Константинопольський патріархат було визначено першим серед усіх східних православних предстоятелів. Кінець історії. Не будь сліпим. Зрозумій це. Але егоїзм не покидає його».

Джерело: cerkvarium

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа