Кількість біженців з України в Чорногорії становить 1% від населення країни

275739914_1292108471270071_7719429177143021130_n

До Бієло Поле (Чорногорія) прибув автобус із 36 українцями з постраждалих від війни районів, переважно жінок та дітей, яких розмістили в місцевому готелі «Бієла Рада». Перевезення організовали Посольство України та чорногорське Міністерство закордонних справ.
Серед тих, хто прибув до Чорногорії є і одна постраждала від обстрілів жінка з Харкова, якій одразу надали допомогу.
Із українцями вже зустрілися мер міста Бієло Поле Петар Смолович (на фото) та голова делегації Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) у Чорногорії Жан-Ів Бушарді.
У емоційному зверненні керівник муніципалітету сказав, що Бєло Поле поділяє біль із сім’ями, які були змушені покинути свою країну через воєнний конфлікт. Він пообіцяв щиру допомогу місцевого самоврядування під час їхнього перебування в Бєло-Поле.
«Ми запропонували те, що їм потрібно. Ми співчуваємо труднощам, в яких вони опинилися в попередні дні, і готові допомогти їжею, одягом, охороною здоров’я та іншими потребами. Ми докладемо особливих зусиль, щоб забезпечити дітей усім необхідним, від одягу до іграшок», – сказав Смолович.
Він подякував власникам та керівництву готелю за надання допомоги. «В нас скромні готельні можливості, але ми показали і як місто, і як держава, що ми завжди відкриті та готові допомогти людям, які потребують допомоги», – сказав Смолович.
«Ми забезпечили їх проживанням, харчуванням… Ми особливо подбали, адже там 14 дітей, щоб все було належним чином підготовлено до їхнього перебування в нашому готелі», – сказал директор готелю «Бієла Рада» Суад Пилиця в телеінтерв’ю. За його словами, перебування в готелі не обмежене в часі – «вони можуть залишатися стільки, скільки їм це потрібно».
Під час свого відвідування біженців з України в Бієло Поле, міністр закордонних справ Чорногорії Джордже Радулович сказав, що Чорногорія протягом своєї тривалої історії завжди була надійним притулком для тих, хто потребує притулку та втікає від війни. «Чорногорія успадкувала свободу як одну зі своїх найбільших цінностей. Особливо зважаючи на те, що ми були свідками того, що колони біженців залишали наші домівки через військову техніку в нашому регіоні. Цим прибуттям та спілкуванням з цими чудовими людьми ми хочемо показати, що Чорногорія, хоча й невелика, країна великих людей, таких як Суад Піліца, і всіх тих, хто звертався та допомагав людям, які потребують допомоги», – сказав глава МЗС.
Міністр Радулович та його колеги з міністерства вручили дітям з України подарункові набори, щоб вони хоча б на мить забули про війну в своїй країні.
Глава представництва Верховного комісара ООН у справах біженців Жан-Ів Бушарді заявив, що всі особи, які втекли з України, отримають тимчасовий захист.
“Згідно з цією системою захисту люди можуть залишатися в країні до року і мати безперешкодний доступ до прав, таких як право на освіту, охорону здоров’я, право на працю”, – сказав Бушарді.
За даними Міністерства внутрішніх справ, наразі до Чорногорії прибуло від 5 до 6 тисяч осіб. «Це один відсоток всього населення Чорногорії, що є дійсно великим тягарем для цієї країни, але ми все одно закликаємо Чорногорію тримати свої кордони відкритими. Звичайно, ми готові підтримати уряд Чорногорії, а також біженців», – сказав Бушарді.

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа