Керівники Баштанки, що на Миколаївщині, заслужили від 5 до 10 років з конфіскацією за зворотню декомунізацію

commitrashУІНП звернувся до поліції, прокуратури й СБУ через повернення комуністичних назв на Миколаївщині.

25 травня цього року Баштанська міська рада (Миколаївська область) ухвалила рішення, яким перейменувала окремі об’єкти топоніміки у Баштанці. Зокрема, до переліку ввійшли вулиці, раніше перейменовані у зв’язку з декомунізацією. Так, вулиці Небесної Сотні повернули попередню назву вулиця Баштанської республіки, вул. Підпільників ОУН – вул. Васляєва, вул. Д. Боровика – вул. Ватутіна, вул. М. Василенка – вул. Горького.

Український інститут національної пам’яті надіслав міському голові Баштанки І.Рубському лист, в якому наголосив, що згадане рішення суперечить чинному законодавству, й закликав призупинити його відповідно до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні».

Також Інститут звернувся з відповідними листами до голови Національної поліції С. Князєва, Генерального прокурора Ю. Луценка, голови Служби безпеки В. Грицака з проханням розслідувати ситуацію та притягнути винних до відповідальності.

Повернення вулицям міста Баштанки декомунізованих назв суперечить чинному законодавству. Зазначаємо, що відповідно до ст. 4361 Кримінального кодексу України «виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів» є кримінальним злочином і «карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої. Ті самі дії, вчинені особою, яка є представником влади, або вчинені повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

Український інститут національної пам’яті

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа