Каральна психіатрія в Росії: якутського опонента Путіна відвезли на примусове лікування

gabyshev8

Якутського шамана Олександра Ґабишева відвезли на примусове лікування. Про це повідомив правозахисник Олексій Прянишников з посиланням на співробітників якутського СІЗО.

Політв’язень Ґабишев перебував у СІЗО до вступу постанови суду в силу. “Куди саме він відправлений, не повідомляють. Швидко спрацювали”, – написав Прянишников.

23 вересня Верховний суд Якутії відхилив апеляційну скаргу Ґабишева на рішення Якутського міського суду, який спрямував його на примусове лікування в психіатричному стаціонарі.

У своєму “останньому слові” на суді Олександр Ґабишев сказав, що не бачить у своїх діях складу злочину за статтями «Екстремізм» та «Застосування насильства стосовно представника влади». Шаман також зазначив, що він лише “відповів” співробітникам Росгвардіі на незаконне проникнення в його житло. Він назвав свою справу політичною і зв’язав його зі своїми висловлюваннями про ситуацію в Росії.

Вперше суд постановив відправити Ґабишева на примусове лікування в психдиспансері в червні 2020 року. У позові стверджувалося, що Ґабишев «страждає переоцінкою своєї особистості», тому що він висловлює ідеї «нашкодити уряду і скинути Путіна, бо той є демоном і Антихристом», а також «закликає до повалення законно обраної влади».

У липні 2020 року шамана виписали. У січні 2021 року Ґабишев знову заявив про намір відправитися в похід в Москву, після чого в його будинок увірвалися силовики. Проти шамана порушили кримінальну справу через нібито поранення одного з силовиків мечем.

У травні 2021 командир взводу Росгвардіі заявив на засіданні суду у справі про примусове лікування Ґабишева, що під час штурму будинку і затримання шамана силовики розглядали можливість його вбивства, але, поміркувавши, вирішили цього все ж не робити, оскільки Ґабишев “обдарований і громадський”.

Свободу шаману Олександру Ґабишеву і всім політв’язням!

Каральна психіатрія повинна бути повністю заборонена!

Джерело

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа