Кандидати в депутати знову «мірялися короваями» на Чернігівщині

Представники Громадянської мережі ОПОРА продовжують фіксувати випадки порушення виборчого законодавства, що супроводжується роздачею подарунків від окремих кандидатів в одномандатних округах Чернігівської області.

Так, 11 серпня відбулися урочистості до Дня села Левковичі (Чернігівський район, виборчий округ № 206), в яких взяли участь Владислав Атрошенко (самовисуванець) та його команда, а також представник Станіслава Прокопенка (Партія регіонів). За словами свідків цього дійства, під час святкування обидва кандидати в депутати пригощали мешканців села короваями. За словами самого пана Атрошенка його гостинець був більший, ніж коровай, подарований представником Станіслава Прокопенка.

Разом з тим, у рамках заходу голова Чернігівської районного ради Михайло Литвин зачитав вітання від першого заступника голови Чернігівської облдержадміністрації Станіслава Прокопенка та «за дорученням» останнього вручив сільському голові мотокосилку. Підтвердженням цього є відеоролик.

Не залишився в стороні й Владислав Атрошенко. Його представник подарував велосипед лікарю, що обслуговує три найближчі села, а місцевій громаді – музичну апаратуру та принтер.

Громадянська мережа ОПОРА підтримує поривання кандидатів в народні депутати приходити на свята з подарунком, проте такі дії мають бути в межах чинного виборчого законодавства.

Даний факт може бути витлумачений як непрямий підкуп виборців (ч. 13 ст. 74 Закону про вибори народних депутатів). Вказана стаття Закону передбачає: Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки мінімального розміру заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей.

Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців /ч.13 ст.74 Закону/.

Посилання на відео

http://www.youtube.com/watch?v=nccmu8HEI4M&list=HL1344956702&feature=mh_lolz

Євгеній Романенко

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа