Каліфорнійські поліцейські проводять вишкіл одеських патрулів

Те, що одесити надзвичайно амбітні, знають усі. Вони постійно на словах і на ділі доводять, що їхнє місто хоч і не перше, але і не друге. А з призначенням губернатором області не менш амбітного Міхаїла Саакашвілі жителі Південної Пальміри вирішили стати й попереду Європи всієї. Невдовзі вони засвідчать це, коли на вулиці міста вийдуть нові поліцейські, яких у ці дні тренують найкращі американські копи із Каліфорнії.

Привіз їх особисто до Одеси помічник держсекретаря США Уільям Браунфілд. 21 липня він спостерігав за тренуваннями двохсот кадетів Одеського університету МВС під керівництвом американських наставників. Поєдинки з рукопашного бою були захоплюючі й видовищні. Одесити продемонстрували на цьому відкритому уроці, як вони оволодівають прийомами захоплення підозрюваних при допомозі кількох зовсім не болючих рухів. Крім того нових патрульних навчали вести діалог, привітливо спілкуватися з правопорушниками і представниками медіа.

Інструктор Ігор Юрій розповів: «Велика увага приділяється питанням комунікації й спілкування. Ми вчимо майбутніх поліцейських у 90% випадків вирішувати проблемні ситуації саме через спілкування. А решта 10% – це вже застосування сили, коли людина чинить опір правоохоронцям. Основа – тактична, щоб все було цивілізовано й не було «мордою об асфальт». Раніше в Україні був максимум застосування сили, тепер ми будемо покладатися на комунікацію і легкі тактичні рухи».

Після тренувань Уільям Браунфілд поділився своїми враженнями: «У нас є велика надія на цих кадетів. Тому що громадяни як України, так і США, хочуть від своїх поліцейських одного й того ж: щоб вони були чесними, ефективними, сміливими і з повагою ставилися до громадян, щоб поліція служила суспільству, а не навпаки. Ми з нетерпінням чекаємо, коди нові поліцейські вийдуть на вулиці».

З початку року США вже надали допомогу в створенні нової поліції в Україні на загальну суму $15 млн. Сюди входить технічне оснащення майбутніх поліцейських, допомога інструкторів та запровадження нової системи відбору співробітників. Голова Одеської обласної державної адміністрації Міхаїл Саакашвілі та заступник держсекретаря США Білл Браунфілд підписали меморандум про співпрацю у навчанні поліцейських, створенні єдиного центру адміністративних послуг та реформування митниці. Сполучені Штати будуть також допомагати боротися з корупцією та організованою злочинністю. Голова ОДА наголосив, що США вперше підписали такий меморандум з окремим українським регіоном.

Отож у серпні Одесу почне патрулювати нова добре оснащена і навчена поліція, на яку покладається надзвичайно відповідальна місія – довести, що поліцейський – це обличчя держави.

Сергій Горицвіт

На світлинах: Уільям Браунфілд на тренуваннях кадетів,

1 Уільям Браунфілд на тренуваннях кадетів

одеських кадетів тренують копи з Каліфорнії.

2 Одеських кадетів тренують копи з Каліфорнії

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа