Ізраїль вбив командира Хезболли в Лівані

Wissam-al-Tawil

Високопоставлене джерело в Лівані повідомило, що під час ізраїльського авіаудару було вбито командувача елітними силами Радвана Хезболли на ім’я Віссам Тавіл, що стало одним із найгучніших нападів на старших офіцерів Хезболли за три місяці бойових дій з Ізраїлем.

Бейрут, 8 січня (Reuters) – Ізраїль у понеділок убив високопоставленого командира Хезболли під час удару на півдні Лівану, повідомили джерела, знайомі з операціями угруповання, завдавши важкого удару після трьох місяців бойових дій на лівано-ізраїльському кордоні.

Високопоставлене джерело в Лівані повідомило, що Віссам Тавіл був командувачем елітних сил “Хезболли Радван” і найвищим офіцером “Хезболли”, який був убитий досі в конфлікті, додавши, що він відігравав провідну роль у керуванні її операціями на півдні.

Понад 130 бойовиків Хезболли, включаючи членів Радвана, були вбиті під час бойових дій після того, як палестинський союзник угруповання ХАМАС напав на Ізраїль з Гази 7 жовтня, розпаливши конфлікт, який охопив регіон.

Це ознаменувало найбільш смертоносне протистояння між Ізраїлем і підтримуваною Іраном “Хезболлою” з тих пір, як вони вступили у війну в 2006 році, коли “Хезболла” обстрілювала ізраїльські позиції керованими ракетами та іншою зброєю, а Ізраїль завдавав повітряних і артилерійських ударів.

Десятки тисяч людей по обидва боки кордону втекли, і бойові дії викликали занепокоєння щодо ще більшого конфлікту.

Три джерела в Лівані повідомили, що Тавіл і ще один бойовик Хезболли були вбиті, коли автомобіль, у якому вони перебували, був атакований у селі Мадждал Селм, приблизно за 6 км (3,7 милі) від кордону.

Жодних коментарів від Ізраїлю не було.

Хезболла розповсюдила фотографії Тавіла з лідерами озброєного до зубів шиїтського мусульманського угруповання, включаючи генерального секретаря Саїда Хасана Насраллу та Імада Муґніє, його військового командира, який був убитий у Сирії в 2008 році.

На іншій фотографії він сидить поруч із покійним лідером сил Кудс Іранської революційної гвардії Касемом Сулеймані, який був убитий ударом безпілотника США в Багдаді чотири роки тому.

Високопоставлене джерело сказало, що смерть Тавіла стала сильним ударом, враховуючи його досвід, включаючи розгортання бойовиків з Хезболлою в Сирії та Іраку.

Хезболла каже, що її поточна кампанія проти Ізраїлю спрямована на підтримку палестинців у секторі Газа, який був спустошений ізраїльським наступом після нападу ХАМАСу 7 жовтня. Військові дії між Хезболлою та Ізраїлем здебільшого стримані в районах поблизу лівано-ізраїльського кордону.

Напруженість посилилася минулого тижня, коли ізраїльський удар убив заступника лідера ХАМАСу Салеха аль-Арурі в південному передмісті Бейрута, районі, контрольованому Хезболлою.

Ізраїль не підтвердив і не спростував свою відповідальність за цей напад.

Хезболла заявила в суботу, що вразила ключовий ізраїльський спостережний пост 62 ракетами як “попередню відповідь” на вбивство Арурі.

Серед інших членів сил Радвана, загиблих під час військових дій, є Аббас Раад, син провідного політика Хезболли. Він був убитий під час ізраїльського удару в листопаді.

Минулого тижня генеральний секретар Хізбалли Сайєд Хасан Насралла у двох телезверненнях попередив Ізраїль не розпочинати повномасштабну війну проти Лівану. “Хто думає про війну з нами — одним словом, той про це пошкодує”, — сказав Насралла.

У неділю заступник лідера “Хезболли” Наїм Кассем заявив, що угруповання не хоче “розв’язувати тотальну війну, але якщо Ізраїль вирішить вести проти нас тотальну війну, ми на місцях відповімо тотальною війною без вагань і всім, що у нас є”.

Дев’ятнадцять бойовиків Хезболли були вбиті в Сирії з початку бойових дій.

Війна між ХАМАСом та Ізраїлем залучила групи, пов’язані з Іраном, у всьому регіоні: єменські хуси обстрілюють кораблі в Червоному морі та запускають ракети та безпілотники на Ізраїль, а підтримувані Тегераном бойовики в Іраку атакують сили США в Іраку та Сирії.

Репортаж Лейли Басам; Написання Майї Гебейлі та Тома Перрі; Редагування: Алекс Річардсон, Вільям Маклін

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа