Ізраїль вбив чергового лідера ХАМАСу, який встиг покерувати організацією лише три місяці

The Washington Post, 17 жовтня 2024. Лідер ХАМАСу Ях’я Сінвар, архітектор нападів на Ізраїль 7 жовтня, був убитий ізраїльськими військовими в Ґазі після того, як більше року вислизав від їхніх сил. Його тіло було ідентифіковано після аналізу ДНК в Ізраїлі, сказав ізраїльський чиновник на умовах анонімності для обговорення делікатного питання. ХАМАС не відразу підтвердив його смерть.

Ізраїльська поліція заявила в четвер, що працює над ідентифікацією тіла, яке, ймовірно, належить лідеру ХАМАСу Ях’ї Сінвару, наблизивши світ на крок ближче до остаточних новин про долю лідера бойовиків.

«Поки що проведено одну з багатьох необхідних перевірок для певної ідентифікації», — повідомили в поліції. «Зображення зубів були відправлені для аналізу в криміналістичну лабораторію ізраїльської поліції, зараз проводяться аналізи ДНК».

Якщо буде офіційно підтверджено смерть лідера ХАМАСу Ях’ї Сінвара, це може полегшити деякі проблеми, з якими стикається адміністрація Байдена у своїй політиці щодо Ґази за кілька тижнів до виборів у США.

Армія оборони Ізраїлю заявила в четвер, що вбила трьох бойовиків ХАМАС під час «операції в секторі Ґаза». Вона заявила, що розслідує «можливість» того, що одним із них був Ях’я Сінвар, лідер ХАМАС.

За словами ізраїльського чиновника, який говорив на умовах анонімності, оскільки вони не мали права говорити публічно, одне з тіл, яке, як вважають, належить Сінвару, доставляється до Ізраїлю для аналізу ДНК.

Форум заручників і зниклих безвісти, головна група сімей заручників, утримуваних у секторі Ґаза, заявив, що вітає новини про можливу смерть Ях’ї Сінвара. Він закликав ізраїльський уряд використати «головне досягнення» як важіль для забезпечення повернення заручників.

«Цей військовий успіх, — заявила група, — має бути використаний у негайній угоді щодо їх повернення».

Один палестинець із Ґази, який неодноразово переміщувався під час війни, сказав, що «багато громадян раді» новинам про можливу смерть Ях’ї Сінвара.

«Вони вважають, що він зіграв значну роль у руйнуванні в Ґазі, і це може означати кінець війни», — сказав палестинець, який говорив на умовах анонімності через побоювання помсти.

Оцінюючи, чи був убитий лідер ХАМАС Ях’я Сінвар у Ґазі, Ізраїль намагався придушити побоювання, що під час військової операції могли постраждати заручники. Вважається, що Сінвар провів більшу частину минулого року, ховаючись у тунелях, можливо, прикриваючись серед заручників.

Прес-секретар прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху сказав, що Нетаньяху дав вказівку військовим повідомити родинам заручників, що «під час повідомленої зустрічі не було жодних ознак шкоди заручникам».

Ях’я Сінвар, лідер ХАМАС, став головою політичного бюро угруповання після того, як Ісмаїл Гайнійє був убитий у Тегерані 31 липня. Сінвар, який раніше був лідером угруповання в Ґазі, спланував напад на Ізраїль 7 жовтня 2023 року. Він був відомий як безжальний і безкомпромісний оператор і провів два десятиліття в ізраїльській в’язниці за участь у викраденні та вбивстві двох ізраїльських солдатів.

Ізраїльська влада зможе провести аналіз ДНК на тілі, яке, ймовірно, належало Сінвару, порівнявши його з ДНК, отриманою в них за роки перебування Сінвара в ізраїльській в’язниці.

«У нас є його ДНК, коли він був у в’язниці», — сказав посол Ізраїлю в ООН Денні Данон в інтерв’ю у вересні, коли ізраїльська влада вважала, що могла вбити лідера ХАМАС. Тоді Данон сказав, що аналіз ДНК був проведений на попередніх тілах, але тестування не збігалося.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа