Італійський внесок в нормалізацію обстановки в Україні

В італійському парламенті відбулася дискусія про ситуацію в Україні за участю Міністра Закордонних справ Італії Федеріки Могеріні.

Про це повідомив Голова Християнського товариства українців в Італії Олесь Городецький.

Так, зокрема, в зверненні депутатів Амендола, Квартапелле та інших міністра запитувалось про те, що планує робити італійський уряд для припинення ескалації ситуації в Україні, для уникнення погіршення ситуації та для забезпечення неухильного виконання женевських домовленостей.

У своїй відповіді міністр Могеріні зазначила, що «найважливішим зараз є те, щоб міжнародна спільнота спрямовувала всі зусилля в одному напрямку, тому що це робить їх по справжньому ефективними». Міністр також зазначила, що діалог та пошук політичного рішення є надзвичайно важкими.
Міністр детальніше зупинилася на трьох основних питаннях, над якими зараз працює міжнародне співтовариство. Перше – це підтримка процесу конституційної реформи в Україні. «Процес йде разом з підготовкою до виборів. Незважаючи на певні затримки, український уряд нас запевняє у своєму бажанні його продовжувати, як в питанні залучення різних сторін українського суспільства, так і в результатах, котрі повинні забезпечити повні права всім громадянам України та можливість децентралізації. Це мають оцінювати та вирішувати вже самі українці, але в цьому процесі можуть відіграти важливу роль міжнародні інституції, такі як, наприклад, Рада Європи, Венеціанська Комісія»,- сказала міністр.
Наступне фундаментальне питання – це виборчий процес. Зрозуміло, що для проведення виборів 25 травня мають припинитися військові дії та повинно бути зупинене протистояння.

«Ми вважаємо, що після президентських виборів повинні бути проведені вибори парламентські, щоб дати повну легітимність також органу, котрий покликаний провести глибоке реформування країни», – зазначила Могеріні.

Міністр підкреслила важливість ролі ОБСЄ як організації, що включає повноцінне членство Російської Федерації, в недопущенні подальшої ескалації конфлікту та налагодженні діалогу.
«Зрозуміло, що паралельно продовжується обговорення енергозабезпечення ЄС та України та питання санкцій. Наступного понеділка ( 12 травня – ред.) в Брюсселі відбудеться засідання Ради міністрів закордонних справ Євросоюзу щодо позитивного розвитку подій найближчими днями та щодо наступних можливих санкцій проти окремих осіб, які є або вважаються відповідальними за акти дестабілізації на території України з боку Російської Федерації», – завершила міністр.

УІС

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа