Історик В’ятрович представив нову книгу «За лаштунками «Волині-43» Невідома польсько-українська війна»

Автор пропонує поглянути на події 1943 року на Волині в контексті історії двох народів до, під час та після Другої світової війни.

Книга “За лаштунками “Волині-43”. Невідома польсько-українська війна”

Голова Інституту національної пам’яті, к.і.н. Володимир В’ятрович опублікував науково-популярне дослідження з історії польсько-українського конфлікту 1940-х «За лаштунками «Волині-43». Невідома польсько-українська війна». Книга, яка щойно вийшла немалим накладом у харківському видавництві «КСД», є результатом наукового доробку історика і розрахована на масового читача. В основі дослідження — свідчення безпосередніх учасників подій, документи українського та польського підпілля, Армії Крайової та УПА, що були головними дійовими особами трагедії, яка тривала не один рік.

22 жовтня 2016 року автор презентував книгу в столичній книгарні «Є».

«Моя книга — не лише про Волинь у 1943 році, — говорить автор. — Відважившись розсунути вузькі лаштунки «Волині—43», ми зможемо зрозуміти не лише причини та обставини перебігу конфлікту між українцями та поляками в минулому, ми отримаємо відповідь на питання щодо особливостей нинішніх відносин між нашими країнами. Адже лаштунки не лише звужують можливості огляду, вони ще й приховують від глядача дії, певних суб’єктів, які не з’являються на сцені. Тому в цій книзі мова йтиме як про події кількадесятилітньої давності, так і про зовсім недавні, ті які ще тривають і поки не стали історією».

Книга містить багато розлогих цитат безпосередніх учасників подій, узятих з документів того часу. Вони допоможуть зрозуміти цих людей та мотиви їхніх дій сучасному читачеві, подивитися на події їхніми очима. Адже документи епохи — це пряма мова минулого, на відміну від спогадів, які є лише його переказом.

Під час презентації історик розповів про причини та перебіг польсько-українського протистояння 1943 року на Волині у контексті історії двох народів до, під час та після Другої світової війни.

За словами Володимира В’ятровича, слово «Волинь» для українців означає одну з найгарніших частин країни із давньою історією, що сягає часів Русі. Але для наших західних сусідів «Волинь» є синонімом страшного злочину. «Таке сприйняття відносно нове ― йому трохи більше десяти років, – зауважив Володимир В’ятрович. –  Але завдяки мас-медіа та політикам воно впевнено витісняє у свідомості поляків первісне значення. Поєднання цього слова з цифрами «43» усуває взагалі будь-який інший контекст і сприймається винятково як синонім масового вбивства».

Проте історик наголошує, що «Волинь-43» – це не просто вигадка польської чи російської пропаганди. «В основі інформаційної та політичної кампанії – реальна страшна історія про вбивства тисяч людей, які сталися в роки Другої світової війни. Проте вирвана з ширшого географічного та хронологічного контексту, приправлена емоціями та політичними інтересами історія зазвучала зовсім по-іншому», – розповів Володимир В’ятрович.

«Справді, на Волині особливо влітку того 1943-го, жертвами були здебільшого поляки. Але по-іншому було на Холмщині попереднього 1942-го і наступного 1944-го, по-іншому було в Галичині того ж 1944-го чи в Надсянні та Лемківщині протягом 1945-1947 рр. Ширший географічний і хронологічний контекст показує, що і українці, і поляки були водночас серед тих, кого вбивали, і тих, хто чинили вбивства. Тому зробити поділ між катами і їх жертвами за національною ознакою не вдасться», – розповів В’ятрович та наголосив, що головне питання, яке ми маємо поставити сьогодні – це чому взагалі стали можливими такі страшні вияви взаємної ненависті між тими, хто жили поруч одне одного?

Володимир В’ятрович акцентував, що за лаштунками «Волині-43» працює російська пропаганда, спрямована на погіршення відносин між нинішніми Україною та Польщею.

«Знову, як і понад сімдесят років тому, суперечками між українцями та поляками намагається скористатися третя сторона, яка активно діє за лаштунками «Волині». І знову третя сторона та сама – Росія. І так само як тоді, саме вона насправді є головної загрозою сьогодні і для України, і для Польщі».

Книга «За лаштунками «Волині-43». Невідома польсько-українська війна» вийшла друком у «Клубі Сімейного Дозвілля «КСД» спільно з Центром досліджень визвольного руху. Кілька років тому В. В’ятрович уклав двотомний збірник документів «Польсько-українські стосунки в 1942—1947 роках у документах ОУН та УПА», а у Видавництві Києво-Могилянської академії побачила світ його наукова монографія «Друга польсько-українська війна 1942-1947».

Прес-служба Українського інституту національної пам’яті

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа