Інститут Нацпам’яті вказав Кличкові: пам’ятник Щорсу слід демонтувати

2 березня 2016

Пам’ятник Щорсу в Києві має бути демонтований

Київський міський голова Віталій Кличко в коментарі одному з інтернет-видань 1 березня 2016 р. поставив під сумнів необхідність демонтажу пам’ятника Миколі Щорсу на столичному бульварі Тараса Шевченка.

У зв’язку з цим Український інститут національної пам’яті вкотре наголошує, що пам’ятники особам, які брали участь у встановленні радянської влади на території України, мусять бути демонтовані. Цього вимагає Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Слід зазначити, що Микола Щорс не лише брав активну участь у бойових діях проти українських військ у 1918-1919 рр., але й займав посаду військового коменданта міста Києва (лютий 1918 р.) та несе відповідальність за військові злочини більшовиків проти цивільного населення української столиці. Зрештою більшовицький комбриг Щорс загинув 30 серпня 1919 р. у боях саме з військом, яке боролось за незалежність України.

Позиція київського міського голови, як і рішення консультативно-дорадчих органів КМДА, не може йти врозріз із законодавством України. Експертна рада з розгляду та визначення художньої цінності об’єктів з символікою комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів, що утворена при Департаменті містобудування та архітектури КМДА, уповноважена лише надавати рекомендації щодо подальшої долі демонтованих пам’ятників та пам’ятних знаків. Але аж ніяк не може вирішувати, чи виконувати Закони України на території столиці.

Отже, питання не в тому, чи слід демонтувати пам’ятник Щорсові в Києві. Слід – бо цього вимагає Закон. Питання лиш у тому, куди саме перемістити демонтований пам’ятник із публічного простору. І тут, власне, слово за дорадчими органами КМДА, на авторитет яких посилається мер.
Прес-служба Українського інституту національної пам’яті

Від редакції: Куди перемістити? На “Виставку передових досягнень” (радянську абревіатуру знаєте 🙂 )

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа