Інститут Нацпам’яті презентує на Форумі видавців читанку про борців з тоталітаризмами

15 вересня під час Львівського форуму видавців Український інститут національної пам’яті представить читанку «Щоб не забули». Видання містить 30 приголомшливих історій людей із 16 країн Європи, які протистояли комуністичному та нацистському тоталітаризмам.

Презентація книги_Щоб не забули

Це історії дітей, жінок і чоловіків. Селян, робітників, учителів, лікарів, інженерів, письменників, художників, політиків, військових, партизанів і священиків. Це розповіді про людей різних віросповідань і культур.

Зокрема, Україна представлена історіями пароха Майданека о.Омеляна Ковча, вчительки Олексадри Радченко, яка зафіксувала в щоденнику жахи Голодомору, та кримськотатарського дисидента Айше Сеїтмуратової.  Українські тексти написали  Володимир Бірчак, Володимир В’ятрович і Алі Хамзін.

Читанку «Щоб не забули» створено в рамках спільного проекту організацій та установ, що працюють разом у Платформі європейської пам’яті і сумління. Презентуватиме її співробітниця Українського інституту національної пам’яті Ганна Байкеніч.

Час: 13:00 – 13.45

Місце: Львів, вул. Драгоманова, 5, Наукова бібліотека Львівського національного університету ім. Івана Франка

Також в рамках історичного майданчика Українського інституту національної пам’яті на Форумі видавців ви можете відвідати презентацію книги «Війна і Міф» за участі авторів-істориків Максима Майорова (Український інститут національної пам’яті), Олесі Ісаюк (Національний Музей «Тюрма на Лонцького») та Ігоря Бігуна (Центр досліджень визвольного руху).

Друга Світова війна переповнена міфологічними сюжетами. Багато з них уже настільки звичні, що сприймаються як істина. «Війна і міф» зібрала в собі міфи усіх видів і спрямувань. Тут  і офіціозно-комуністичні міфи,  і міфи з серії «національного пантеону», і просто вигадані свого часу сенсації.

Час: 14:00 – 14.45

Місце: Львів: вул. Драгоманова, 17, Наукова бібліотека Львівського національного університету ім. Івана Франка, читальний зал періодики.

Закінчиться другий день програми історичного майданчика Форуму Видавців розмовою «Декомунізація в Україні. Перші підсумки».

Початок декомунізації сколихнув суспільство. Прихильники висловлювали ентузіазм, скептики — побоювання. Які тенденції декомунізації? Які результати? Що далі?

Про це все  – у розмові з Аліною Шпак, першим заступником Голови Українського інституту національної пам’яті.

Час: 19:00  – 20.00

Місце: Львів, вул. Драгоманова, 5, Наукова бібліотека Львівського національного університету ім. Івана Франка читальний зал періодики.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа