Інститут національної пам’яті передав військовим плакати проекту “Воїни. Історія українського війська”

Такий комплект буде у кожній військовій частині України і слугуватиме для промоції серед вояків української військової традиції. У переддень річниці бою під Крутами історики нагадали, російську армію у нинішній війні переможе не пострадянська, а саме українська армія

Український інститут національної пам’яті представив проект “Воїн. Історія українського війська”. Він складається із 24 постерів про історію української армії від Київської Русі до сьогодення. На плакатах формату А1 вояки зображені в українських одностроях усіх часів і з відповідною зброєю. Світлини зроблені відомою українською фотографкою Анною Сенік та супроводжуються інформацією про військові підрозділи того часу.

Комплект також містить інформаційні матеріали, які розповідають по кожному періоду про тип військової організації, чисельність і озброєння війська, методи воєнного мистецтва та найвизначніші битви.

Невід’ємним елементом реформ в українській армії має бути відродження українських військових традицій, наголошує Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович:

Це надзвичайно важливо – аби ті, хто зараз захищають українську землю, розуміли, що вони є продовжувачами справи тих, хто боронив нашу країну протягом попередніх століть. Ці історичні матеріали та їх візуалізація потрібні для промоції серед вояків української військової традиції, для того, аби перетворювати нашу армію у справді українську. Російське військо у нинішній війні переможе не пострадянська, а саме українська армія”.

В’ятрович додав: “А крім того, історія українського війська протягом попередніх століть – це надзвичайно цінний і практичний досвід, який може бути використаний сьогодні.”

Наклад у 10 тисяч примірників комплектів буде передано у військові частини. На презентації Голова Українського інституту національної пам’яті символічно, у переддень річниці бою під Крутами, передав перший примірник представникам військових. Збройні сили України представляли начальник відділу Науково-дослідного центру гуманітарних проблем ЗСУ полковник запасу Віктор Топальський і начальник відділу військово-патріотичного виховання Головного управління по роботі з особовим складом ЗСУ полковник Ігор Карпунь.

Російська, радянська і тепер знову російська пропаганда переконувала українців, що вони — народ лінивий, миролюбний, самі “гречкосії”. Це неправда. Українці — справжній народ-військо. Проект “Воїн. Історія українського війська“ має на меті ознайомити із українськими військовими традиціями”, — розповів історик, співробітник Інституту національної пам’яті Сергій Громенко.

Проект описує такі військові з’єднання: військо Давньої Русі, українці у війську

Великого князівства литовського, козацьке військо, Українські січові стрільці, військо доби Української державності, Карпатська Січ, Українська повстанська армія. Про кожне з них подана така інформація: військова організація, чисельність, озброєння, роди війська, воєнне мистецтво, участь у бойових діях.

Фото – Анна Сенік. Історична реконструкція – Микола Балабан. Тексти — Василь Павлов, Сергій Громенко, Володимир В’ятрович. Редактор — Богдан Завітій. Дизайн Назар Ясиневич.

Запис прес-конференції: https://www.youtube.com/watch?v=KJ-deK0Xt6Y

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа