Інший вимір війни: “львівські заручники” у Російській Федерації

Двоє львів’ян – студент юридичного факультету Львівнського національного університету Юрій Яценко та нещодавній випускник цього ж факультету Богдан Яричевський, вже протягом трьох місяців перебувають у спецзакладі для осіб, що мають бути депортовані, в Курській області Російської Федерації. Перебувають вони там усупереч рішенню суду. За цей час до них, згідно із заявою Юрія, застосовували тортури, вивозили поза межі закладу з мішком на голові, проводили допити щодо членства хлопців у Правому Секторі, розпитували про їх участь у Майдані. При цьому жодних законних підстав для утримування Юрія та Богдана в спецприймачі – немає.

Представники МЗС України як у Києві, так і в Москві докладають зусиль до звільнення хлопців, намагаються бодай отримати від російської сторони пояснення щодо причин утримування громадян України всупереч рішенню суду. Тим часом, 11 серпня о 9.30 в Курську відбудеться чергове судове засідання в справі Яценка-Яричевського, а саме розгляд скарги захисту Юрія та Богдана на бездіяльність судових приставів, які не виконують рішення суду – не видворяють хлопців на територію України. Батьки львів’ян, які ще з кінця травня постійно перебувають у Курській області, сподіваються, що цього разу хлопців нарешті депортують. Водночас, юристи готують позов до Європейського суду з прав людини.

Сьогодні о 14.00 в Українському кризовому медіацентрі відбудеться прес-конференція, присвячена “львівським заручникам” у Російській Федерації. Учасники прес-конференції: Назар Кульчицький, адвокат; Остап Куманський, однокурсник Юрія Яценка, який бореться за його повернення в Україну; Світлана Ганнушкіна (по скайпу), російська правозахисниця, голова Комітету “Гражданское содействие”

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа