Індія заявила, що розбила мережу вербувальників до російської армії

Нью-Делі, 8 березня (Reuters) – Індія заявила, що розбила «основну мережу торгівлі людьми», яка заманювала молодих людей до Росії, обіцяючи роботу, щоб змусити їх брати участь у війні в Україні.

Центральне бюро розслідувань (CBI) повідомило, що наразі близько 35 осіб було відправлено до Росії в рамках схеми, що майже вдвічі перевищує цифру в 20 осіб, яку раніше називало міністерство закордонних справ Індії.

Щонайменше двоє чоловіків, які поїхали до Росії, сподіваючись працювати «помічниками» в армії, загинули під час війни на фронті, повідомили їхні родини. Посольство Індії в Росії підтвердило одну з цих смертей.

Торговці людьми, які діяли в кількох штатах Індії, націлювалися на людей, які використовували платформи соціальних мереж і через місцевих агентів, йдеться в заяві CBI.

«Продані громадяни Індії були навчені бойовим завданням і розгорнуті на передових базах у російсько-українській зоні війни всупереч їхнім бажанням», — йдеться в заяві, додаючи, що деякі з жертв також були «важко поранені» в зоні бойових дій.

CBI повідомило, що обшуки проводяться в кількох місцях, у тому числі в столиці Нью-Делі та фінансовій столиці Мумбаї, і вже вилучено готівку на суму 50 мільйонів рупій (605 000 доларів), а також деякі документи та електронні записи. (1 долар = 82,6680 індійських рупій)

“Окремі підозрювані також були затримані для допиту в різних місцях”, – йдеться в повідомленні.

Міністерство закордонних справ заявило, що кожен випадок втягнення індійців у війну “рішуче розглядався” Москвою.

Міністерство закордонних справ Росії не відповіло на запит прокоментувати це питання.

Тисячі людей загинули з обох сторін після того, як Росія вторглася в Україну в лютому 2022 року під час того, що Москва назвала «спеціальною військовою операцією».

Нью-Делі та Москва підтримували тісні стосунки протягом десятиліть, а Індія відмовилася засуджувати Росію за війну з Україною, закликаючи обидві сторони припинити конфлікт шляхом діалогу та дипломатії.

Індія також активізувала закупівлю дешевої російської нафти, що дуже розчарувало західні столиці.

Репортаж Сакші Даял; Редагування: YP Rajesh і Kim Coghill

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа