Іменем Ярослави Стецько названо Центр підготовки і реабілітації українських військових

12 березня – роковини смерті Ярослави Стецько. Конгрес Українських Націоналістів провів заходи з її вшанування.

Відео з заходу: https://www.youtube.com/watch?v=-GdaPph6Vms&feature=youtu.be

«Я буду боротись за Україну до останнього подиху свого життя»

Ярослава Стецько

У четвер, 12 березня, відбулося відкриття експозиції фотовиставки пам’яті Провідниці Конгресу Українських Націоналістів, ОУН та АБН, жінки-легенди Ярослави Стецько. Захід відбувся у місті Київ, у приміщенні Конгресу по вул. Дніпровський узвіз, 1, де триває інтерактивна виставка «На вершині свободи духу».

Цього дня тут зібралися побратими, соратники та небайдужі до постаті політика-державотворця Ярослави Стецько. Присутні отримали змогу ознайомитися з експозицією виставки, зібраної зі світлин архіву Конгресу Українських Націоналістів, які ілюструють життя та діяльність Провідниці.

Будучи легендарною незламною націоналісткою, вона постійно наголошувала, що лише віра рухає гори, що лише чин дає результат, що лише праця в народі та для народу готує перемогу національної ідеї. «Ми маємо працювати й за тих, хто вже не може, і за тих, хто не хоче», — наголошувала пані Слава. І показувала  на власному  життєвому  прикладі, як саме це потрібно робити.

Відкриваючи захід, Степан Брацюнь, Голова Конгресу Українських Націоналістів, у вітальному слові зазначив: «Сьогодні ми вже поклали квіти на могилі Ярослави Стецько, помолилися разом зі священиком греко-католицької церкви, а зараз зібралися у стінах цього приміщення – Центрі підготовки і реабілітації українських вояків. Маю честь заявити, що цей Центр віднині носитиме ім’я засновниці Конгресу Українських Націоналістів Ярослави Стецько». Потім він надав слово соратникам та побратимам Слави, а також бажаючим поділитися спогадами про цю славетну жінку.

 

Марія Базилюк, член Головного Проводу Конгресу Українських Націоналістів, головний редактор газети «Нація і Держава», згадуючи про своє враження від Провідниці, зазначила: «Слава Стецько належить до видатних жінок ХХ століття, і якщо шукати рівних їй по тій ролі, яку вона відіграла в державі, то можна прирівняти хіба що до Голди Мейер, яку пані Ярослава вважала своїм ідеалом жінки-політика. З великою віддачею Слава Стецько працювала над тим, аби світ дізнався про національно-визвольний рух України. Серед найголовніших рис її характеру варто відзначити неймовірну силу волі, готовність до боротьби, здатність до вчинків і величезну терплячість».

Серед тих, хто прийшов вшанувати пам’ять видатної націоналістки, були також  присутні  заступник Голови Конгресу та Голова СОУ в 2012-14 р.р. Євген Лупаков, депутат ВР III скликання Василь Кощинець, член Головного Проводу Конгресу, народний депутат України ІІ скликання Олег Матківський, заступник Голови Конгресу та Голова київського осередку КУН Юрій Шепетюк,директор центру журналістських досліджень ГУАМ «Шовковий шлях» Ельхан Нурієв, українознавець та член Конгресу Валерій Сніжко, журналіст Леся Самійленко,  громадсько-політичний діяч та співзасновник Альянсу Балто-Чорноморських Націй Тамара Шавладзе, відомий волонтер Евеліна Кримська та багато інших політиків,журналістів, громадських діячів, митців та послідовників Ярослави Стецько.

Поринути в атмосферу спогадів про Ярославу допомогла класична музика у виконанні квартету під керівництвом Марини Кучми і слайд-шоу зі світлин  та відео, на яких відображена ця унікальна жінка-націоналістка.

Окрім цього, юна поетеса Злата-Зоряна Паламарчук зачитала свої поетичні твори, присвячені головній любові Слави Стецько – Україні. Її ліричні вірші дали змогу ще глибше усвідомити, наскільки сильно відданою своїй Батьківщині була Слава Стецько, яка є прикладом для сучасного і всіх майбутніх поколінь українців.

Завершився захід виконанням державного Славеня присутніми акапельно.

Нагадаємо, що Конгрес Українських Націоналістів оголосив 2015 рік – роком Слави Стецько, адже 14 травня 2015 року відзначатиметься 95-ліття від Дня народження нашого Провідника і Першої Голови Конгресу.

Із нагоди 12-х роковин відходу у Вічність Слави Стецько ми молимося за спокій її безсмертної душі та просимо Бога, щоби її земна праця повернулася в Україну новими лавами борців, що відстоять Незалежність та Соборність нашої держави, котру як і заприсяглася, вона любила до останнього подиху свого життя.

Слава Україні! Героям Слава!

Прес-служба КУН

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа