ІІІ Міжнародний фестиваль історичного кіно в Київській фортеці 08-10 квітня 2016 року

З 8 по 10 квітня у Києві відбудеться фестиваль історичного кіно. Він  проводиться у столиці України вже втрєтє. І вже втретє він традиційно буде проходити в Київській фортеці – у Мультикультурному центрі «Креативна Фортеця». Організатором та координатором фестивалю є член НМПУ – Інна Гончарова.

«Це не випадково, – говорить в.о.Генерального директор НІАМ «Київська фортеця» Оксана Новікова-Вигран, адже Київська фортеця – унікальний фортифікаційний комплекс, який було засновано в 18-19 ст. Це найбільший в Європі фортифікаційний комплекс. І це місце, яке у різні історичні періоди відвідали багато видатних особистостей, які залишили свій слід в історії. У Київській фортеці навіть стіни дихають історією.»

«Фестиваль історичного кіно не є комерційним, – розповідає організатор і координатор фестивалю Інна Гончарова. Організатори проводять його за власний рахунок без підтримки спонсорів, донорів, меценатів, на жаль, без державної та муніципальної підтримки. Проте ми впевнені, що сьогодні фестиваль саме історичного кіно, як ніколи потрібний. Адже перегляд такого кіно – це не тільки відпочинок і розвага. Історичне кіно несе в собі велику просвітницьку та виховну складову. Ми прагнемо познайомити українців з кращими зразками вітчизняного та зарубіжного історичного кіно; познайомити українських глядачів з історією різних країн світу; познайомити іноземних кінематографістів і глядачів з історією України; влаштувати обмін досвідом між кінематографістами з різних країн. Тому всі охочі долучитися до організації фестивалю, можуть це зробити – організатори залюбки зустрінуть будь-яку допомогу, не обов’язково матеріальну»

І-й фестиваль історичного документального кіно відбувся 28 червня 2014. На ньому було представлено фільми українських кінематографістів про історію України з 17-го століття до наших днів. Під час фестивалю відбувся круглий стіл “Коли сьогодення перетворюється на історію”.

II-й Міжнародний фестиваль історичного документального кіно відбувся 17-19 квітня 2015 Київської фортеці. Гран-прі фестивалю отримав фільм виробництва Латвії “Залишаючи Ригу» режисера Девіса Сіманіса. Ця майстерно в усіх відношеннях зроблена стрічка показала цікавий погляд на історичний період першої половини ХХ-го сторіччя через долю двох емігрантів із Риги:режисера Сергія Ейзенштейна, що поїхав на Схід, та мислителя Ісайї Берліна, що поїхав на Захід.

У 2016 році програму фестивалю розділено на три частини: програму повнометражного історичного документального кіно, програму короткометражного історичного документального кіно та програму історичних ігрових фільмів. Голова журі фестивалю:

  • кінорежисер Іван Канівець. У рамках фестивалю відбудеться презентація книги Михайла Васильєва “Ікона французьких військових» і майстер-клас від Голови журі фестивалю
  • кінорежисера Іваня Канівця “Особливості роботи над сценарієм історичного документального фільму”.

З програмою фестивалю можна ознайомитися на сайті ГО Міжнародний соціально- культурний проект «Джойфест»: http://www.joyfest.info/index.php/ua/kinofest

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа